Helokka tms. parin vuoden takaa [ehkä kangashelokka (P. mixta)]

Pari vuotta sitten elokuun lopulla törmäsin tällaisiin helokan oloisiin sieniin. Nämä kasvoivat laskettelurinteen kyljessä avoimella, ruohoisella paikalla, näennäisesti maasta. Ei ole oikein sytyttänyt mikä laji on kyseessä. Ehdotuksia?

… vai voisiko olla joku tympönen?

Tympönen tuli minullekin mieleen. Voisi ehkä olla sinappitympönen mutta se on kyllä melko lailla täysi arvaus.

1 Like

Olen pari päivää tätä kuvaa ihmetellyt, mutta mitään kovin hyvää ehdotusta ei ole tullut. Ehkä kuitenkin mieluummin helokka kuin tympönen. Kalvashelokka (Pholiota gummosa) kasvaa tuollaisilla paikoilla ja sillä on kyllä samanlainen velum. Lakin väri vaan ei oikein sovi, ja ehkä nuo sienet ovat liian rotevia. Mietin myös seitikkejä ja piennarsieniä, mutta ei niissäkään tullut sopivaa ideaa mieleen.

1 Like

Viime vuonna löysin itse asiassa samasta paikasta lähistöltä kalvashelokkaa, mutta ne tosiaan olivat mm. selvästi pienempiä ja vaaleampia. Muistaakseni kun löysin nämä, niin aattelin alkuun, että ovat seitikkejä, mutta sitten vilkaisin itiöitä ja tulin toisiin aatoksiin. Ei vaan harmittavasti näytettä tullut säästettyä.

Mitä mieltä ajatuksesta, että olisi kangashelokka Pholiota mixta? Muuta sopivaa en keksi. Tympöspuolella suojusjätteitä on lähinnä tummalakitympösporukassa, eikä tämä värikkyydessään tuohon sovi.

1 Like

Tuo kyllä vaikuttaa lupaavalta ehdokkaalta. En ole aiemmin kangashelokkaan tutustunut. Tämä ei metsässä kasvanut, mutta metsänreuna on kuitenkin parin-muutamankymmenen metrin päässä. Kuvahaulla löytyy aika samannäköisiä sieniä.