Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Kalvashelokka?

Kuvasin 2020 syksyllä Virtasalmen kirkon parkkiksen hiekkapohjaiselta nurmikolta männyn alta tällaisia sieniä. Lähellä oli myös koivua. Hyvin kuiva paikka, vieressä kasvoi mm. nummitattia ja punanuljaskaa. Näitä oli kymmeniä lauttamaisena esiintymänä.


Kuvasin saman esiintymän kuluvana syksynä 9/2021 uudestaan


Varmaankin joku helokka. Olen arponut lajia jo pariin otteeseen. Nyt mietin kalvashelokkaa. Olisi uusi laji minulle, mutten ole lainkaan varma määrityksestä.

Ei ole tosiaan helppo sanoa varmasti. Kalvashelokalla on kyllä minusta useimmiten selvää ruskehtavaa suomukuviota lakin päällä, ja tahmahelokka on yleensä sen verran keltainen että ainakaan nuo alakuvan sienet eivät minusta siihen sovi. Entäpä kangashelokka (Pholiota mixta)?

Kiitos Mikko, näillä menee harmittavasti itiökoot päällekkäin. Pikkusen kyllä kalvaa ajatus jos sillä muutaman aarin pläntillä kasvaisi kuitenkin kahta lajia helokkaa. Kangashelokkaa en ole koskaan tunnistanut ja netin kuvastot näistä ei oikein vakuuta.

Tuo “kahta lajia helokkaa” tuo kyllä sitten senkin mieleen, että muistan nähneeni samoilla kukkapenkkihakkeilla sekä tahma- että limahelokkaa. Tuo alempi oli varmaan sen verran kuiva että limahelokka ei tullut sulle mieleen, mutta sopisihan sen värimaailma täysin limahelokkaan.