Vahakasongelma

Kurkkasin eilen Kulosaaren kartanon pihan nurmikkoja. Löytyi mm. ketokieli ja mönjävahakas. Siinä sammaloituneella nurtsilla oli myös muutamia pieniä vahakkaita joita en tuntenut

Mitään hajua en löytänyt ja maku oli mieto. Sileä kosteusmuuntuva lakki ja johteiset punertavat heltat, eikä mainittavaa limaisuutta edes lakissa. Itiökoko tuntui vaihtelevan mutta tulkitsin kooksi noin 7x4,5 mikronia. Näitä oli nurmikolla vain muutamia.

Noin 50 metrin päässä rydössä jossa kasvoi pajuja, tuomea, koivua oli sitten usean neliometrin alalla paljaalla maalla parisen sataa keltaoranssia lakkia. Kaikki olivat pieniä, siis max. jotain 3 senttiä lakit ja matalajalkaisia. Ei tuoksua, ei makua, sama itiökoko, kosteusmuuntuvat lakit - tulkitsin että olisi samaa lajia kuin nurtsin sienet.

Olisiko kenelläkään ehdotuksia lajiksi?

Olen mieltänyt keltavahakkaan sellaiseksi keltaiseksi ja limaiseksi nurmikkosieneksi. Varmaan tässä hämää lakkien kuivuus ja oranssit sävyt ja laaja kasvusto paljaalla maalla.

Antaisin ahovahakkaalle (Hygrocybe ceracea) äänen. Se voi olla oranssihtava ja on pieni ja yleinen laji.

Kiitti, aho- ja keltavahakkaat on varmaan yleisyytensä vuoksi ne todennäköisimmät vaihtoehdot ja skopia sopii tässä kumpaankin ainakin itiöiden osalta. Itseäni häiritsi värin ja lakkien kuivuuden lisäksi nuo aika johteiset heltat kun olen ajatellut että aholla ei olisi johteisuutta. Mutta FTE:ssä on kyllä kuva ahosta jolla on jonkin verran johteiset heltat.