Punainen vahakas [Hygrocybe sp]

Hygrocybe sp varmaankin, ei taida mennä lajilleen? Malmin hautausmaa, vaahteran vieressä. Helsinki 5.9.

Ehkä tosiaan ei varmuutta saada. Ulkonäön perusteella hyvä arvaus kuitenkin voisi olla hunajavahakas, Hygrocybe reidii. Tuoksumuistiinpano (hunajan tuoksu) varmistaisi määrityksen.

1 Like

Kurkkasin ja kuvasin näitä helovahakkaita siinä keltaisten nuijakkaiden lähihaudoilla. Olisi tosiaan kiva saada laji. Minulla olisi pari lisäkuvaa näistä joista voisi olla hyötyä määrityksen kannalta. Laittaisin ne tähän sinun viestisi jatkeeksi jos annat siihen luvan, tai teen niistä oman viestin jos se olisi netiketin osalta suotavampaa,

Laita vaan.

Siinä muutaman haudan alueella oli sekä pientä kirkkaanpunaista että vähän isompaa keltaista helovahakasta. Punaisista isoimman lakki oli 15 mm halkaisjaltaan, keltaiset olivat hieman isompia elikkä tuo alimman kuvan kumollaan olevan lakin halkaisija oli 28 mm.

Keltaiset näyttivät ihan sileälakkisisilta, kun taas punaisten lakit olivat röpelöpintaisia.

Kahden nenukin voimin näitä hartaasti haisteltiin mutta emme saaneet kyllä kummastakaan millään esiin yhtään makeaa tuoksua vaikka pikkusen sientä murskattiin. Haju oli heikko ja mitäänsanomaton meidän nenukeihin.

Nyt ensimmäinen kysymys kuuluu että ovatko samaa lajia vai kasvoiko paikalla kahta lajia helovavahakkaita? Näiden lomassa oli myös neidonvahakkaita elikkä hieman sammaloitunut hoidettu nurmikko oli siis biotooppi.

Otin kummastakin myös näytteen ja täytynee yrittää jossain vaiheessa skoopata näitä olemattomilla taidoillani.

Onko tuo punaisten lakkien röpelöpinta riittävä lajipariin mönjä-/vahverovahakas, vai voiko tuollaista röpelöä olla myös punavahakkaalla?

Mitäs lajivaihtoehtoja kannattaisi tutkiskella näiden tiimoilta? Ihan näin työhypoteesina heittäisin näistä mönjävahakkaan ja ahovahakkaan.

helovahakas105092019malminhautausmaavalmismini2

helovahakas305092019malminhautausmaavalmismini

helovahakas805092019malminhautausmaavalmismini

edit. laitoin nuo näytteet pikkuseen muovipurkkiin pariksi tunniksi ja nuuhkasin just nurkkaa raottamalla - tuli aika voimakas lähinnä uimahallin tuoksu eli kloraattinen tuoksahdus. Maistoin myös sieniä, maku hyvin mieto ja mitäänsanomaton.

1 Like

Nuo vahakkaat eivät muistuta omiani (minulla sileät lakit). Ne kuvasin ihan hautausmaan muurin vierellä, eivät olleet hautojen päällä.

Aika montaa lajia tuolta tosiaan löytyy.