Vuohenkäävästä

Lueskelin uuden Sienilehden juttua vuohenkäävästä. Itselläni on pari havaintoa lajista + yksi outo havainto. Laitan tähän ensi pari kuvaa normi vuohenkäävästä, tai ainakin vastaa hyvin Sienilehden kuvauksia lajista. Tämä rypäs on kuvattu Ankelen kalkkilouhoksen kupeesta puhtaalta hiekkapohjaiselta mäntykankaalta. Elikkä siis kalkkivaikutteinen kuiva puolukkatyypin mäntykangas jossa nuorta mäntyä.

Samalta alueelta ja samana päivänä (12.09.2020) kuvasin toisenkin “vuohenkäävän” mutta tämä on jäänyt vaivaamaan koska kasvoi suoraan puusta elikkä suoraan männyn kannon sahauspinnalla. En ole sitä laittanut atlakseen koska en ole löytänyt mistään mainintaa että vuohenkääpä voisi kasvaa näinkin. Lampaankääpä se ei kuitenkaan mielestäni ole, eikä myöskään typäskääpä, joten mitäs vaihtoehtoja tässä jää? Tässä siis kuvattu reunasta murrettuna kasvupaikallaan männyn kannolla.

Täytyypi käydä kurkkaamassa paikkaa tulevana syksynä nyt kun laji on etsintäkuulutettu.

Tuon viimeisen kuvan sienet näyttävät kellastuvan voimakkaasti, eikös sekin ollut vuohenkäävän tuntomerkkejä?

Sienilehdessä käydään läpi kirjallisuutta kellertymisen ja muiden värimuutosten osalta. Itselleni vuohenkääpä oli vähän hämärä laji koska eri lähteissä oli niin erilaisia kuvauksia. Nemelän jutussa 2005 mainitaan että vuohenkääpä ei kellastuisi. FTE:ssä on vähän sekavaa juttua lajista kun kasvaa etelämpänä kalkkialueilla lehtipuiden seurassa. Liekö eri laji kuin tämä männyn seuralainen. Sienilehden juttu selvensi aika hyvin lajin tilannetta, elikkä täytyy yrittää dokumentoida kunnolla jos tulee vastaan. Pitäisi varmaan myös testata jo maastossa KOHilla taikka Melzersillä? Lampaankääpä on ainakin IKI- mutta vuohenkääpä IKI+ ja jostain luin että malto värjäytyisi vuohenkäävällä mustaksi Melzersillä?

Tuolla kannolla kasvaneella malto oli heti murrettaessa kirkkaan keltaista ja pistemäisesti oranssiin vivahtavaa, ei siis mikään värimuutos kyseessä. Lakki on lohkeillut isoiksi suomuiksi ja saanut osin voimakkaan punaista sävyä. Harmi etten dokumentoinut tätä paremmin. Kaipa tämä vuohenkääpä on.

Ylemmissä kuvissa näkyy hyvin tuo toinen sienilehdessä kuvattu värireaktio taikka värjääntyminen. Pillipinta ja jalka muuttuivat hyvin nopeasti kosketuksesta selkeän okran- taikka oranssinruskeaksi ja jalan tyvellä oli punaisia laikkuja. Ei tullut lampaankääpä taikka typäskääpä mieleenkään, oli sen verran värikäs ja ekologia myös toinen.

Ensimmäisissä kuvissa ehdottomasti vuohenkääpiä. Jälkimmäisestä en osaa muuta ehdottaa, mutta outo kasvupaikka kyllä.

En osaa yhtään sanoa, toimiiko Melzerin reagenssi vai joku vastaava tuoreisiin sieniin tökittynä (niin, että eroja näkyy). En äkkiseltään muista lukeneeni asiaa siitä, että Melzeriä käytettäisiin muuten kuin skooppirengenssina. Mielenkiintoinen ajatus, skoopissa eroa kuitenkin on. Olen skoopannut vain itiölavaa. Lampaankääpänäkymässäkin jotain heikosti amyloidia vaikuttaisi olevan, ehkä ihan itiöissäkin, ero ei ole ihan on-off.

Kiitos Mika, taisin yhdistellä asioita vähän ronskisti. Niemelä 2005 kirjoitti että rihmat voivat olla paikoin amyloideja Melzerissä. Tuumasin että se voisi näkyä ihan makroskooppisesti tuoreessa sienessä. Ei varmaan näy eli vedin mutkat suoriksi mutta ainahan temppua voi kokeilla ja KOHia myös.