Kaikki kuvattu Virtasalmella. Ensimmäinen ja viimeinen aika harvasta sammaloituneesta istutuskuusikosta, vaikka maapohja taisi olla enemmän lehtomaista kangasta, keskimmäinen metsätien reunasta.
Ensimmäistä en osaa sijoittaa mihinkään ryhmään. Keskimmäisestä olen ajatellut suklaatympöstä. Alimmaiset ukonsienet olivat tosi pieniä, lakit koivunlehden kokoisia, eivät taida olla tavallisia ukonsieniä?
Ensimmäinen mielestäni harmaajuurekas (Rhodocollybia butyracea var. asema). Toinen voisi olla suomuvalmuska (Tricholoma imbricatum), tosin kuva on hiukan epäselvä. Viimeinen kuuluu Lepiota-sukuisiin ukonsieniin, mutta lajia voi varmaan ehdottaa joku joka tuntee tämän ryhmän paremmin.
Kiitos Mikko, laitan tuosta mahdollisesta suomuvalmuskasta pari lisäkuvaa joista ehkä näkee paremmin tarvittavia detaljeja. Kuiva lakin pinta ja paksumaltoinen ja hohtavan valkea malto eikä näytä olevan ainakaan kolotyviset nuo heltat. Ihme sienikuusikon kyllä löysin, oli tupaten täynnä kaikenlaisia harvemmin eteen osuvia sieniä.
edit2. Nyt pikkusen valkenee. Paikka on siis Pieksämäen Ankele ja ja kun tuota siroukkoa itsekin vähän katselin niin ajattelin että kun mainitaan harvinaiseksi kalkinsuosijaksi niin tuskinpa kuitenkaan tuo laji olisi kyseessä, mutta nyt välähti että tuostahan ei ole kuin reilu kilometri linnuntietä Ankelen edelleen toiminnassa olevaan kalkkilouhokseen eli tämä kuusikko saattaa hyvinkin olla kalkkivaikutteinen ja siitä paikan erikoinen sienilajisto?
Ainakin Sipoossa Sipoon Kalkkirannan vaikutus ulottuu paikoin muutaman kilometrinkin päähän. Avolouhoksesta kalkkia pöllyää, ja maaperässäkin sitä voi olla.
Tuo siroukko ei kuitenkaan vaadi kalkkia vaikka suosisikin sitä. Itse löysin viime vuonna neljästä paikasta parin viikon sisällä ja en usko että ainakaan kaikissa olisi ollut kalkkivaikutusta.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.