Kaksi nimetöntä helttasientä

  1. Syyskuun alussa Pieksämäellä Ankelen kalkkilouhoksen viereisellä aika luonnontilaisella lehtopläntillä. Parisenttisiä itiöemiä puukarikkeessa. Todella tutunoloisia mutta sitten raksuttaakin tyhjää. Mistähän suunnasta tätä kannattaisi etsiä, näytekin on.

  1. Syyskuun alussa Virtasalmen hautausmaan kalkkivaikutteisella nurmikolla yksittäinen itiöemä seuranaan pari ketoukonsientä. Ajatus pyörii jossain rusokaunolakin suunnassa mutta tuo ruskettuminen ei oikein sovi kuvaan? Näytettä ei ole eikä hajutietoa.

Kysäisen tässä samalla löytyykö 100 kilometrin säteellä Helsingistä jostain sieniä edes nimeksi?

On huonoin sienisyksy ikinä (Nurmijärvi-Vihti-Hyvinkää), mutta yksittäisiä sieniä kyllä löytyy just nimeksi sieltä ja täältä. Tänään Hanko-Hyvinkään tien varrella näkyi jopa yksittäisiä enemmän haperoita ja mustarouskuja. Monin paikoin ei toki ole mitään.

Ensimmäiseen olisi kyllä helppo ehdottaa kuvan perusteella vihertuoksumalikkaa, mutta luulen että tuoksua ei olisi voinut olla huomaamatta.

Jälkimmäiseen en nyt nopeasti keksi mitään hyvää ideaa. Mietin kuitenkin, onkohan tuo lakin pinta tuoreena kuinka erivärinen. Jotenkin tuntuu siltä että olisi kuivuuttaan npin vaalea.

Kiitos Mikko, en tullut ajatelleeksi vihertuoksumalikkaa kun olivat niin pieniä ja kasvoivat multavassa lehdossa. Nyt kun avasin näytepussin ja nuuhkin niin mitään tuoksua ei ollut. En kyllä tiedä säilyykö vihertuokusmalikan tuoksu kuivanäytteessä. Skoopissa näkyi myös pikkusen liian pitkulaisia itiöitä joten ei ehkä kuitenkaan C. odora. Tuo lehtopläntti kuuluu perusreviireihini joten täytyypi kurkkia jos itiöemiä löytyisi lisää nyt kun sateet vihdoin alkoivat.

Ekaan heitän ehdotuksena savumalikan (Atractosporocybe inornata). Heltat ovat kyllä aika harvat, mutta ehkä pieni koko / ikä vaikuttaa asiaan? Itiö näyttäisi sopivan lajiin.

Viime vuonnna aattelin, että on harvinaisen kehno sienitilanne, mutta tämä kausi kyllä alittaa sen heittämällä. Kai se tästä pian kuitenkin ainakin vähän paranee kun sadettakin tulee pitkästä aikaa.

Kiitos Juuso, savumalikka sopii aika hyvin.