Tuntemattomia sieniä Virtasalmelta

Kiertelin viime viikonloppuna Virtasalmen metsiä. Paikoin oli ihan mukavasti sientä mutta monin paikoin aivan tyhjää. Paljon lajeja jäi nimeä vaille, tässä muutamia

  1. Kahdesta paikkaa kalkkivaikutteista lehtomaista lajipuhdasta istutuskuusikkoa löytyi kultakaunolakkia - jos määritykseni on oikein. Lajista on aika vähän havaintoja ja se on luokiteltu NT

  1. Samasta paikasta löytyi tämä outo sieni. Kooltaan pieniä, luokkaa vajaa 5 cm korkeita

  1. Harvennettu rehevä kuusikko jossa vanhan risukasan pohjalla kasvoi muutamia kymmeniä itiöemiä tällaista malikkaa. Samanoloisia löytyy kuvastoista useita mutta tällä oli sellainen erikoisuus että tuoksui voimakkaasti tai ainakin selvästi ja tuoksu toi mieleen tuoksuvahakkaan. Lisäksi jalka oli ontonpuoleinen kuten alemmasta kuvasta toivon mukaan näkee. Kangasmalikka?

  1. Harvennettu rehevä kuusimetsä ja kuvion reuna josta alkoi nuorempi sekametsä. Muuten tulee mieleen pulkkosieni mutta lakki ei sovi. Lakin puolesta taasen tulee mieleen joku valmuska mutta sitten taas heltat eivät sovi. Elikkä ei siis oikein hajuakaan lajista

Monista määrittämättä jääneistä seitikeistä vielä 2 kuvaa eri kasvustoista, kummatkin kuusikoista

  1. Tämä ensimmäinen kalkkivaikutteisesta tiheästä istutuskuusikosta

  1. Ja tämä toinen rehevästä vanhasta sammaloituneesta kuusikosta

Harmikseni en näitä ymmärtänyt halkoa. Voisiko kuitenkin olla sinisukkaseitikkiä?

1 tykkäys

Nelonen taitaa olla täplähelttavalmuska. Juuri eilen näin kauden ekani.

Kiitos JuuSo, tuo täplähelttavalmuska natsaa aika lailla mukavasti.

Keksin myös tuohon kolmoseen aika hyvän kandin tai ehkäpä voi pitää varmanakin - anismalikka, Clitocybe fragrans.

Jep, anismalikkaa olisin itsekin ehdottanut kolmoseen. Viimeisillä seitikeillä on kyllä minusta selvästi vähemmän sinistä kuin tyypillisillä sinisukkaseitikeillä, vaikka kuivahtaminen tai valaistusolot saattavatkin hämätä. Yksi mahdollisuus olisi lähilaji korpiseitikki, Cortinarius tortuosus.

Kakkonen lienee joku vanha kääpä. Veikkaisin hyvin vanhaa kangaskääpää, vaikka kasvupaikka kuulostaisi kyllä paremmin huopakäävälle sopivalta.

1 tykkäys

Kiitos Mikko,

tuon “huopakäävän” osalta lakin alapinta ei oikein sovi, Kuvailin justiinsa pari päivää sitten kangaskääpää ja sillä on sileä ja sellainen vähän murumainen alapinta. Tällä on omituinen pillistöä muistuttava alapinta ja sitten vielä tuo jalan oranssi väri. Kooltaan olivat tosi pieniä, lähinnä jonkun suppilosilokan kokoluokkaa. Oli myös kiinteä itiöemä eikä ylimenneen oloinen. Mutta en tosiaan keksi edes suuntaa mistä tätä etsiä joten ylimennyt “huopakääpä” on toistaiseksi paras arvaus.

Tuosta korpiseitikistä ei oikein löydy mitään tietoa ja kuvastot ovat sekavat sen osalta. Sienioppaassa se mainitaan sinisukkaseitikin yhteydessä tekstillä “eroaa lähinnä siten että jalan tyvi ei ole violetti”. Mutta Velutipesin kuvissa lajista jalka on violetti. Näillä kuvaamillani oli myös selvästi violettiin vivahtavat heltat kun netin sekava kuvasto antaisi ymmärtää että korpiseitikillä olisi ruskeat heltat. Mutta tästä ei taida päästä eteen päin nettiä selailemalla. Täytyypi ensi kerralla tutkiskella jalkaa tarkemmin.

“vanha kääpä” oli hauskasti sanottu