Muutama helttasieni Kuusistosta

Kävin tarkastamassa pienen tauon jälkeen pari aluetta joissa on aiemmin ollut mielenkiintoisia sieniä. Viiruvalmuskat eivät olleet vielä ilmestyneet, mutta samalla paikalla kasvoi nyt pari muuta vierasta lajia.

  1. Keltainen valmuska. Mikään keltainen valmuska ei tuntunut ihan täsmäävän, lähinnä äikävalmuska mutta kuvio ja väritys eivät vaikuta siihenkään ihan tyypillisiltä…

Kasvoi kankaisessa kuusimetsässä, vieressä myös jonkun verran ihan nuorta koivua. Lakki isoimmilla noin 10 cm., harmaa tai keltainen. Katsoin ensin että tässä kasvaa vierekkäin kaksi eri lajia, mutta sitten totesin että nuo harmaatkin ovat samaa, lakin väri päältä vain vaihtelee vahvan keltaisesta harmaaseen jossa pientä keltaisen sävyä. Lakissa keskellä tummempi kohouma (ei terävä). Lakissa hienonsyisen näköinen hento pintakuvio, joka oli hyvin selkeästi näillä kaikilla. Heltat iästä riippumatta selvästi keltaiset, jalka tasaisen kellertävä ja pitkähkö, juurehtiva. Malto valkoista ja kiinteää. Juurehtiva. Ei havaittavaa tuoksua.
EDIT: hitaasti punertuneet leikkauskohdat, lienee suopavalmuska.







  1. Tätä en osaa laittaa lajilleen, voisi olla valmuska tämäkin mutta lakin muoto ja kuvio ei näytä kovin tyypilliseltä. Kasvuympäristö sama kuin edellisellä. Lakit isoimmilla reilu 10 cm, kellanruskehtavat. Vahvasti pitkittäisjohteinen pintakuvio. Heltat vaaleat, tummateräiset ja kolotyviset. Jalka valkoinen jossa ruskehtavaa pitkittäiskuviota, juurehtiva, tyveä kohti paksuuntuva. Haju heikko. Kiinteämaltoinen.
    EDIT: hitaasti mustunut koskettelu ja leikkauskohdista. Epäilen jotain kynsikästä, esim. kolmiokynsikäs Lyophyllum transforme tai joku lähisukulainen.





  1. Tämä kasvoi vähän matkan päässä kuusikon vieressä polun varressa. Metsä oli vähän sekametsää, mäntyä myös lähellä. Kasvoi isoina ryppäinä jotka jaloistaan kiinni toisissa, ja myös huomattavan iso kooltaan, isoimpien lakki yli 20cm. Aniksen tuoksuinen. Harmahtavat heltat johteiset, jalka paksu ja valkoinen. Malto valkoista ja vähän haprakkaa, haperomaista sisältä.
    EDIT: tievatupaskynsikäs (Lyophyllum shimeji)






  1. Retikkavalmuska?
    Kasvoi ryppäänä metsätien varressa sekametsän pielessä. Likaisenvalkoinen lakki ja heltat. Lakki 10cm kokoluokkaa. Malto valkoista. Haju vähän pistävä, voisi olla “retikkamainen”. Jalka juurehtiva. Näyttäisi aika selvältä retikkavalmuskalta minun silmääni, mutta koska ensi kertaa törmään ajattelin varmistaa mielipiteitä ennenkuin merkkaan varmaksi.
    EDIT: itiöpöly ruskea, kalvastympösryhmä.



Ensimmäinen näyttää minusta eniten suopavalmuskalta. Sillä on usein tuollaiset vaaleankellertävät heltat.

Numero 2. oletan rusokkaaksi. Hankalaa porukkaa. Tuo heltanterän erilainen väri on kyllä outo. Toki isojuurekas voisi olla myös aika tavalla tämännäköinen mutta uskon kuitenkin että on rusokas.

Numero 3. on tupaskynsikäs. Mietin, saisiko tästä sen japanilaisten arvostaman Lyophyllum shimeiji-lajin, mutta en ole kyllä yhtään varma.

Numero 4. on varmaankin retikkavalmuska.

1 tykkäys

Kiitos, tosi hyviä huomioita!

  1. Suopavalmuskaa mietin itsekin, mutta sen heltat kuvataan yleensä vaaleanharmaa-vihertävä välille, ja nämä oli kaikki tasaisen vaaleankeltaiset itiöemän iästä ja lakin väristä riippumatta. Lisäksi suopavalmuska pitäisi punertua kosketuskohdista mutta näytteet eivät ole vieläkään juuri väriä muuttaneet leikkauspinnalta, aavistuksen vain tummuneet.

  2. Isojuurekkaalla vähän samantyylinen kuvio tosiaan, mutta eipä juuri muuta yhtäläisyyttä. Niitäkin olen nähnyt paljon seudulla. Rusokas tuntuu tosiaan todennäköisemmältä kun mainitsit, tuo kuoppainen ja kookas lakki muistuttaa monta muuta rusokasta mitä jo nähnyt. Mutta lukiessani 3. vaihtoehdosta totesin että tämä itse asiassa muistuttaa myös joitain kynsikkäitä aika paljon, mihin sopii myös se että kasvoi tiiviinä ryhmänä. Esim. kolmiokynsikäs Lyophyllum transforme on tosi paljon samaa, ja myös mainitaan että hitaasti mustuu kosketuskohdista joka itse asiassa sopii myös tuohon näytteeseen jota kävin juuri katsomassa. 4. kuva linkin takana on paljon samankaltaisuutta: Lyophyllum transforme | SOCIEDAD MICOLÓGICA EXTREMEÑA
    Pitää selata nämä kynsikkäät läpi tarkemmin.

  3. Melkeen kirjoitinkin tästä että muistuttaa nurmitupaskynsikästä ja olisiko jotain sukulaislajia, mutta laji.fi kun katsoin niin ei näyttänyt että niitä muita lajeja olisikaan, mutta olisi pitänyt mennä yksi oksa ylemmäs lajipuussa. Tuo Lyophyllum shimeiji kyllä näyttää juuri siltä ja mainitaan myös herkkutattimainen jalka joka tuossa viimeisessä kuvassa näkyy. Mielenkiintoista! Ehkä noita pitäisi mennä korjaamaan keittiöön… mutta selataan ensin kynsikkäät kunnolla läpi. Ainakin noista yleisimmistä tummatupaskynsikkä se ei näytä olevan jo sen perusteella että sillä lievästi kolotyviset heltat ja tällä selvästi johteiset (EDIT: kuitenkin tasatyviset kun tarkemmin katson), joka tähän asti katsomistani täsmää vain juuri tuohon Lyophyllum shimeijiin.

  4. Eiköhän tosiaan.

Vikaan heitän haastajaksi kalvastympösryhmän (ennen oli Hebeloma crustiliniforme, nykyään on mitä lie). Jalalla on risainen pinta ja heltoissa tummia täpliä. Lisäksi kun helttoja katsoo etenkin täydessä koossa, mielestäni sieni näyttää ruskeaitiöiseltä.

1 tykkäys

Haastaja vastaanotettu, laitetaan itiöpöly yöksi laskeutumaan kun kerran näyte on. Kiitos kommentista!

Joo, hyvä että JuuSo oli tarkkana. Kyllähän tuossa on aika paljon kalvastympösryhmän tuntomerkkejä.

1 tykkäys

Itiöpölyä on jo sen verran laskeutunut että voi sanoa vaalean tai punertavan ruskeaksi - ei siis retikkavalmuska, sopii kalvastympösryhmään. Eli laitetaas tälle varmistus, kiitokset.

Samalla katsoin taas tuota 1. ja kyllä tuo malton tummuminen vaikkei voimakasta olekaan niin nyt on punertavaa, eli ehkä kuitenkin suopavalmuska. Hitaampi reaktio vain kuin olisin odottanut ja helttojen väri vähän ihmetyttää, mutta se menee kai lajin sisäisen vaihtelun piikkiin.