Harsholmin sienten kartoitus

Kuusiston rannikolla on suurehko Harsholmin saari joka on luonnontilaista luonnonsuojelualuetta. Sinne pääsee vain omatoimisesti pienveneellä, ja totesin että sieltä ei ole ikinä tehty laji.fi sieni ilmoituksia. Heräsi siksi kiinnostus kartoittaa saaren lajistoa, ja kajakoin sinne tänään ensimmäistä kertaa. Ajatukseni on ilmoittaa kaikki saarelta löytyvät sienetä joita vain bongaan, mutta ensimmäisen visiitin perusteella tästä kyllä tulossa pitkä projekti, en nimittäin tainnut päästä edes 100 metriä rannasta ennenkuin näyterasiat täynnä ja kännykästä akku loppumassa. Yhteensä tuolla matkalla taisin noin 40 eri lajia havainnoida.

Otin tavoitteeksi että loggaan ihan kaikki sienet jotka vastaan tulee, ja jos en keksi mikä se on niin otan siitä näytteen mukaan vielä. “Pikkusienet” ovat minulle vielä aika vieraita joten en osaa niistä juurikaan edes arvuutella mikä voisi olla tavallisesta poikkeavaa, hiippoja yms. näyttää olevan aika paljon saarella. Suurin osa näistä epäilemättä ihan yleisiä sieniä. Koetin kotona vähän paremmin vielä selailla lajilleen kuin mitä metsässä kännykällä pystyin.

Tunnistetut lajit ilmoitin suoraan ja saaren ensimmäiset ilmoitukset löytyykin nyt täältä: Havaintoerä | Suomen Lajitietokeskus

Lisäksi laittaisin nämä loputkin kohdilleen jos hyviä veikkauksia tulee. Kaikista otin näytteen, mutta harmillisesti kaksi rasioista hukkui paluumatkalla (ei kirjaimellisesti, mutta olivat tippuneet skootterin kyydistä ja kun palasin etsimään niitä olivat yliajettuja ja sienet hukassa).

Saa vapaasti kommentoida onko tässä prokkiksessa mitään ideaa, myös :sweat_smile:

Tässä osassa rantaa kasvaa kuusta ja haapaa aika yksinomaan.

  1. Melko tuoreessa kuusen kannossa kasvava kauttaaltaan valkoinen kääpä. Isoimmat itiöemät muutaman sentin kokoisia. Pientä valkoista pillistöä havaittavissa tyvessä. Haju mausteinen.
    EDIT: joku postia kääpä, nähtävästi karvaskääpä.






  1. Joku ruostesieni? Samassa kuusenrungossa. (Tästä en ottanut näytettä, oli sen verran pieni ja pehmeä). Vain ihan parin millin kokoisia.
    EDIT: Lahotipakka



  2. Poimuhiippo? Tuoksu tunkkainen, lakit isoimmilla noin 3cm. Harmaanruskea lakki ja valkoiset heltat. Jalka lakin värinen. Kasvoi noin kymmenen pienellä alueella lähellä kaatunutta kuusta.
    EDIT: Poimuhiippo



  3. Joku lahomaljakas? Koko noin 3cm. Ei tuoksua. Kasvoi yksittäisenä karikkeella.
    EDIT: O. alutacea ehdotettu, mutta vaatisi skooppausta.

  4. Hapero toki, mutta näitä on aina tosi vaikea saada lajeilleen… haju olematon, maku mieto. Kasvoi runsaana ryhmänä. Heltat muuttuvat kermanväriseksi vanhetessa.
    EDIT: Viinihapero ehdotettu.




  5. Vähän erikoisempi löytö, kasvoi yksittäisenä pimeässä ja kuivassa kolossa kaatuneen kuusen kannon sisällä. Katsoin ensin että olisikohan ratapölkkysieni, mutta jalka ei ole suomuinen. Joku helokka tämä varmaankin on. Lakki noin 10cm. Tuoksu heikko ja makeahko. Heltat vähän kellertävät. Malto valkoinen.
    EDIT: Pohjanmesisieni.



  1. Sinipunahiippo? Kasvoi runsaana sammalikolla. Kuvista näkyy vähän huonosti tämän väri, mutta olivat vienosti vaaleanpunaisia Myös ihan valkoista lakin keskellä. Lakki isoimmilla noin 3cm. Juurehtiva ja hauras jalka. Voimakas ja miellyttävä tuoksu.
    EDIT: Sinipunahiippo





  2. Kuivan ja repaleisen oloinen seitikki(?), mutta alueella ei todellakaan ole ollut kuivaa niin luulen että on lähellä sen normaalia olemusta. Jalka valkoisen nukan peitossa. Isoimmalla lakki noin 5cm. Tympeä tuoksu. Kasvoi noin viiden ryhmänä kuusen juurella.
    EDIT: Kirpeäjuurekas



  3. Pienikokoinen mutta runsaana kasvava kääpä. Peitti kauttaaltaan puun paloja ja yksittäisiä juuria kaatuneen kuusen juurikossa. Heikon ilmelä tuoksu.
    EDIT: Karvasilokka.




  4. Violettiseitikki tai joku sen lähisukulainen? Kasvoi 2 lähekkäin, isommalla noin 4cm lakki. Ei tuoksua. Heikosti harmaanvioletti sävy ja pienen karvan peitossa oleva lakki. Nuorempi yksilö vahvemmin teräksenvioletti. Myös malto harmaanviolettia.
    EDIT: Pelargoniseitikkiryhmä.





  5. Toinen pikkuinen seitikki. Kasvoi yksittäisenä sammaleella, lakki noin 2cm. Keltaiset heltat. Juurehtiva. Oranssi malto. Heikko tuoksu.
    EDIT: karvaslakkeja ehdotettu, Gymnopilus sapineus vaikuttaa aika hyvältä matchilta.



  1. Punaterähiippo? Hyvin hento. Kasvoi muutama kappaletta pienen koivun juurella karikkeella.
    EDIT: Verihiippo nähtävästi.



  1. Tätä en ihan osaa arvata lajilleen. Muistuttaa purppuravalmuskaa, paitsi että väritys on ihan vain keltaista paitsi pieni oranssimpi läikkä keskellä. Lakki isoimmalla noin 5cm. Heltat selvän keltaiset, ja malto myös keltaista. Jalka tyvestä tumma. Tuoksu heikon miellyttävä. Kasvoi pienenä ryhmänä haavan juuressa. Toisenkin puun juuresta löysin yksittäisen.
    EDIT: Leppälammukka tai tahmahelokka



  2. Pikkuinen yksittäinen oranssinruskehtava helttasieni, lakki noin sentin. Kasvoi haavan maapuulla. Jalassa pieni rengas.
    EDIT: uskoakseni myrkkynääpikkä.


  1. Yksittäinen ruskealakkinen seitikki. Harmaanruskea, tumma lakki alle 2cm. Kasvoi karikkeella. Imelä tuoksu. Erikoisuutena malto punertui todella voimakkaasti lähes saman tien leikatessa.
    EDIT: nuori pulkkosieni.




  1. Erikoinen pehmeämaltoinen helttasieni. Kasvoi vähän häränkielen näköisesti pienessä kuolleessa puussa (lajista en ihan varma mutta veikkaan koivua - pistin siitäkin kuvan). Isoimman lakki noin 5cm. Tuoksu olematon, keltaiset heltat. Irrottaessa paljastui melko tavallisen näköiseksi helttasieneksi, mutta kielimäisen veltto muoto liittynee malton pehmeyteen, ei oikeen saanut edes siististi leikattua.
    EDIT: Koivuhelokka nähtävästi.





  2. Muhkea parikymmentä senttiä leveä kääpä kaatuneella männyllä. Kellertävä malto ja keltainen pillistö. Vahvan miellyttävä, arominen tuoksu.
    EDIT: Kantokääpä tunnistettu.




Siinähän sitä tulikin jo varmaan pari prosenttia saaresta käytyä… tosin saattaa nopeutua kun lähinnä samoja sieniä löytynee lisää tulevilla visiiteillä.

Ehdottomasti kannatettava projekti! Samallahan siinä oppii tunnistamaan lajeja. Ja mukavaa hommaahan se on kun ei luo paineita itselleen.
Itsellä menossa saman tapainen homma, tosin yritän keskittyä vain tietyn alueen kääväkkäisiin.

Kuvistasi:
Kuva 1, ehkä jokin Postia? Käävissä kannattaa ottaa kuvaa myös pillipinnasta, parhaassa tapauksessa hieman avittaa tunnistamisessa.
Kuva 17, Kantokääpä ( Fomitopsis pinicola), kasvuvaiheen aikana tulee noita neste pisaroita itöemään.

Onne matkaan ja mukavia havaintoja.

T: Osku

1 tykkäys

Hyvä projekti. Itsellänikin oli yksi alue josta koitin saada kaikki määritettyä. Eihän niitä kaikkia saa mutta aika hyvä tapa opetella sieniä kun joutuu yrittämään vaikeitakin.

Tuosta muutamalle ehdotuksia selailtavaksi

17 kantokäävältä näyttää ja sillä on oma selkeä tuoksunsa
15. vois olla nuori pulkkosieni
12. vois olla verihiippo, kannattaa katkaista jalka tämmöisiltä niin verihiipon saa helpommin erilleen punaterähiiposta jolla jalka ei vuoda verta
11. vois olla joku karvaslakeista
9. ehdotan karvasilokkaa
8. vois olla ylimennyt kirpeäjuurekas
7. näyttää sinipunahiipolta
3. näyttää poimuhiipolta
2. on joku tipakka, lahotipakka se yleinen joka kuusen tipakka

1 tykkäys

Samaa mieltä edellisten kanssa, että on erinomaisen hyvä projekti.

Henrin kanssa samaa mieltä siitä, että 9 on karvasilokka ja 2 on melkoisella varmuudella lahotipakka. Joissakin lähikuvissa näkyy männyn neulasilla myös männynlymyharjakkaa (Lophodermium pinastri), joka on yleinen maahan varisseissa männyn neulasissa.

1 tykkäys

Kiitos kaikille jo tähän asti! Paljon tuli heti kohdilleen, ja rohkaisevia kommentteja myös.

-12. Ei näytä vuotavan kun katkaisin jalan, eli ei varmaan verihiippo.
-15. pulkkosieni ei käynyt tuossa koossa mielessä mutta sopii tosiaan hyvin.
-8. löytyi ihan samanlainen käpristynyt kuva kirpeäjuurekkaasta, hyvin bongattu.

Olin aluksi kirjoittanut että tuossa oli lähinnä pelkkää mäntyä ja haapaa, mutta kun kävin kuvia läpi niin pelkkää kuusta tuolla näkyy eikä mäntyä… pitää ensi kerralla katsoa että menikö ihan langat solmuun, vai oliko rannassa pari mäntyä ja sitten sisempänä kaikki kuusta. Korjasin maininnat toistaiseksi kuuseksi jota kaikki nämä oleelliset puut näyttää olevan.

Verihiippo vuotaa usein aika vähän ja sellaista mehua jota ei ole aina helppo huomata. Itse katkaisen jalan ja yritän puristaa tipan sormelle, niin se on helpompi huomata kuin jalan päätä katsomalla. Verihiippo on sellainen pikkuhiippo joita kasvaa hyvinkin yleisesti karikkeella. Punaterä on vähän suurempi (isompi lakkinen) ja kasvaa yleensä, mutta ei aina, puulla. Verhiipon terä on ruskea, punaterän punainen. Nopsaa tuosta lajiparista saa kiinni kun muutaman tutkii.

1 tykkäys

Kokeilin tuolla infolla uusiksi toista yksilöä, ja sain vähän nestettä puristettua mutta se oli kirkasta. Eli varmaan kuitenkin joku muu. Pistän nämä näytteet kuivumaan siltä varalta että jää vielä epäselväksi.

Toistaiseksi avoinna lähinnä:
-1. Ilmeisesti joku postia kääpä, näyte on mutta pitää ottaa lisäkuvia myöhemmin jos kasvaneet.
-4. Joku maljakas toki, lahomaljakasta veikkaan mutta noita ruskeita kai useampikin.
-5. Haperot… ruokasieninä helppo ryhmä mutta tosi päänvaiva koettaa tunnistaa.
-6.
-10.
-12. Hiippo
-13.
-14.
-16.

Tässä olisi muutama ehdotusta, mutta en mistään varma ole:
4. Malja on halkaistun muotoinen, joten ehkä Otidea? Esim. O. alutacea. Arvelen, että varmuus vaatisi skooppia.
5. Värimaailma tuo mieleen viinihaperon, vaikka harmaantumista ei ainakaan kuvassa näy.
6. Menisikö ihan pohjanmesisienestä?
10. Mahdollisesti pelargoniseitikkiryhmää.
13. Leppälammukka?
16. Saattaisi olla koivuhelokka. Maku olisi selkeästi kitkerä.

Ja 12. osalta itsekin enempi taipuisin verihiippoon, etenkin kun karikkeella kasvaa. Se neste on aika litkua, ja ei sitä aina tule lainkaan.

1 tykkäys

-6. Pohjanmesisieni hyvä arvaus, katselin noita mesisieniä mutta kun tämä sekä kasvoi yksin että puuttui kaulus, niin en kovin pitkään. Kun tarkkaan katson kuvasta niin tuolla kyllä näyttäisi olevan pieni nysty jossa on voinut kaulus olla. Ja hajukin täsmää makeana.
-13. Tällä vähän sama juttu, lammukoita vilkaisin mutta tältäkin näytti puuttuvan kaulus. Mutta sekin voi vain tältä yksilöltä puuttua. Minulla oli tästä vielä yksi kuva siitä yksittäisestä jonka löysin toiselta puulta, harmi kyllä itse näytteet olivat siinä kadonneessa erässä. Tässä on ehdotusta kyllä pienestä kaulusmaisuudesta, jalan ihan yläosa on vaaleampi, mikä voisi lammukkaan sopia vaikka selvä kaulus puuttuukin. Kallistun sille kannalle että olet oikeassa tässä.

-12. hyvä info taas verihiiposta, eiköhän se sitten tuo ole.
-10. Pelargoniseittikkejä ei ilmeisesti tarkemmin ole lajitasolle tuotukkaan? Mutta kun selaan kuvia niin sieltä löytyy kyllä juuri sen näköisiä kuin tämä on parempina kuvina, joten olet varmasti oikeassa.

Kiitos!

ps. 14 taitaakin olla ihan myrkkynääpikkä, tajusin kun sen kuvaa taas katselin. Ennenkin sen tunnistusta miettinyt ruokasienien suunnalta, mutta en ole itse sieneen törmännyt.

6 katselin myös mesisieneksi ja kauluksen jämää näkyy kuvassa. Mielenkiintoinen projekti sinulla! Tuo työ ei tekemällä lopu.

1 tykkäys

Moi,

ehdin nyt vasta paneutua tähän. Hiukan lisäehdotuksia ylläoleviin:

Numero 1. saattaisi olla karvaskääpä. Kannattaa maistaa, onko paljon vai vähän kitkerä. Jos maku ei ole voimakkaan kitkerä, lienee joku muu Postia

Numero 5. voisi ehkä olla mantelihapero. Näyttäisi juuri nyt olevan täällä Espoossa hyvin runsas rehevillä kasvupaikoilla, miksei siis lännempänäkin hemiboreaalisella alueella. Halkaisukuvassa ei näy viinihaperolle tyypillistä harmaantumista.

Numero 12. kannatan tähän minäkin verihiippoa

Numero 13. voisi ehkä olla tahmahelokka. Keltainen malto sopisi siihen. Jotenkin miellän leppälammukan voimakkaammin keltalakkiseksi. Tahmahelokka on usein syyskuulla ja lokakuun alkupuolella hyvinkin runsas

Numero 14. saattaa olla nääpikkä, mutta en ehkä kirjaisi ainakaan varmaksi myrkkynääpikäksi. Ei ole minusta ihan tyypillinen, ja myrkkynääpikät ovat yleensä myöhäisempiä

1 tykkäys

Kiitos kommentista, pitää vertailla vielä noita kun taas kotona (parhaillaan Lapissa tuoksuvalmuskaa metsästämässä - 1 löydetty, näemmä pohjoisin havainto tältä kaudelta samalla).

Toinen kerta käyty saaressa, nyt ei vastaan tullutkaan niin monta tuntematonta lajia, eli homma helpottuu.

  1. Postia kääpä ei ollut ulkomuodollisesti muuttunut mutta testasin makua ja oli hyvin kitkerä, eli voisi laittaa tuoksi karvaskääväksi.

-4. maljakasta löytyi lisää, auttaakohan tämä määritystä?


Kaikki uudet havainnot ovat samalta kuusipainotteiselta alueelta jossa pari pikkuista koivua joukossa. Otin näistä kaikista myös näytteen taas jos lisätietoja kaivataan.

  1. Retikkavalmuska?
    Kasvoi yksittäisenä. Voimakkaan epämiellyttävä tuoksu, lakki 3cm.




  1. Joku kärpässieni, harmaanruskea lakki noin 5cm, ei havaittavaa hajua.
    Kasvoi löyhässä karikkeessa kuusen juurella. Juurehtiva, tuppi oli syvällä maassa. Lakissa repaleista suojusta, muuten ei täpläinen. Jalka valkoinen. Heltat valkoiset, malto valkoinen, jalassa vähän kellertävä.
    EDIT: Kangaskärpässieni.







  1. Hapero?
    Lakki noin 10cm, kasvoi pienenä ryhmänä. Lyhyt jalka. Tummat lakit varmaan märkänä limaiset koska olivat kaikki hyvin likaisia. Vaaleat heltat, ehkä hiukan punertavat. Erikoisuutena huomasin että jalan malto mustuu melko nopeasti, myös heltat mustuvat vauriokohdasta (pari tuntia kuvien otosta jalka on ihan mustunut). Lakki ja malto tuntuu haperomaiselta mutta tuo tummuminen sen verran outoa että epäilen että voisi olla jotain ihan muutakin. Rousku ei liene kun ei tule havaittavaa maitiaisnestettä, mutta jos on läpinäkyvää joka muuttaa nopeasti värinsä mustaksi niin lienee kuitenkin mahdollista sekin.
    EDIT: Savuhaperoryhmä, ehkä sysihapero



  2. Yksittäinen pikkusieni kasvoi tuntemattomasta (luultavasti kuusen) maapuusta. Lakki noin 5mm.
    EDIT: Mahdollisesti nääpikkä

  3. Valmuska?
    Lakki vajaa 15cm, vahvan makea tuoksu. Hiukan kellertävä malto joka muuttui ajan kanssa vahvasti keltaiseksi vahinkokohdasta. Kellanruskea pillistö. Ruskea jalka.
    EDIT: täplähelttavalmuska




23 Silkkivalmuska? Useita pieniä kasvoi samalla alueella yksittäisinä, lakki 2-4cm. Ei havaittavaa hajua.
EDIT: retikkavalmuska



  1. Epämääräisen värinen ruskehtava kärpässieni.
    Lakki noin 10cm ja keskeltä tummempi. Ei nähtävää tuppea. Epämiellyttävän hajuinen. Jalka valkoinen-punertava.
    EDIT: Rusokärpässieni






  2. Helttasieni jota en arvaa lajilleen.
    Hyvin vähän erityispiirteitä. Harmahtava lakki ja pitkä, juurehtiva jalka, lakki noin 3cm. Miellyttävän makea tuoksu. Valkoinen, kiinteä malto.
    EDIT: tuoksuvahakas




Jälkimmäinen maljakas näyttää aasinkorvalta. 19. näyttää kangaskärpässieneltä. 20 on savuhaperoryhmää. siitä voit lukea täältä Savuhaperoryhmä,

1 tykkäys

Jep, samaa mieltä noista Henrin kanssa. Jatketaan tähän:

  1. Savuhaperoryhmä - pitäisi tietää tuoksu ja maku. Yleisimmällä lajilla savuhaperolla on vanhan kellarin tuoksu ja miedohko maku. Tuhkahapero on taas tuoksuton ja viiveellä polttavan kirpeä.

  2. Oliskohan tämä nyt myrkkynääpikkä? Ei ehkä kuvan perusteella voi varmasti sanoa.

  3. Täplähelttavalmuska

  4. Jotenkin tuo olemukseltaan enemmän mieleen retikkavalmuskan kuin silkkivalmuskan. Retikkavalmuskan tuoksu ei tunnu välttämättä ihan kaikissa olosuhteissa.

  5. Rusokärpässieni

  6. Tuoksuvahakas.

1 tykkäys

Kiitos nopeista kommenteista taas molemmille!

  1. ei ollut havaittavaa tuoksua mutta on kirpeä. Sopii varmaan melko täydellisesti sysihaperoon, mukaanlukien helttojen lievästi punertava väri.

  2. oli niin pieni että sen puolesta vaikea uskoa myrkkynääpikäksi, jalkakin vain noin 2cm. Kaipa se on nuorelta yksilöltä mahdollista. Koon takia vaikea saada kuvia mutta otin pari lisää.


  3. lienee mahdollista, nähdäkseni retikkavalmuskan (18) löysin lähempänä rantaa ja isoimpana havainnoitavana erona oli se että tämä tuoksui voimakkaasti. Ehkä muutkin samaa mutta vain tuoksuttomia.