Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Pari kuvaa mukavista pikku-ukonsienistä ja yksi mysteeriksi jäänyt miniukko

Nämä ovat kaikki maastossa/kuvista määritettyjä. Mukavia lajeja eivätkä mitenkään mahdottoman vaikeita vaikka on näitä kyllä jäänyt ö-mappiinkin odottelemaan. Käytössä on onneksi sieniatlaksen sivustoilta löytyvä Jukka Vaurauksen esittely pikku-ukonsienistä. Kuvistani viimeisenä on minikokoinen pikku-ukonsieni johon ottaisin mielelläni apuja.

Siroukonsieni, Lepiota felina ja kastanjaukonsieni, Lepiota castanea. Kumpaakin tullut pariin kertaan vastaan esim. kalkkipaikoilta mutta myös muualta.

Ketoukonsieni, Lepiota oreadiformis. Tämäkin tullut parissa paikkaa vastaan. Tässä kuvattuna Virtasalmen hautaumaalta, elikkä hiekkapohjaista vanhaa nurmea. Laji oli paikalla runsas. Nuorilla yksilöillä oli tuo punaisuus selvää mutta vanhemmiten menivät valkoisiksi jolloin määrittäminen olikin hankalaa.

Vaikeampi tapaus metsässä kalliokupeella katajan vieressä kasvaneesta kandista, elikkä tällä laji on pikkusen auki

Viherukonsieni, Lepiota grangei. Kuvattu Helsingin Vanhankaupunginlahdella, eka kuva 2019 ja toka 2020, siis samalta paikalta. Pitäisi olla aika helppo tuntea.

Lopuksi tällainen mysteeriksi jäänyt aivan minikokoinen pikku-ukonsieni. Tuon kolikon halkaisija on 14 mm. Kuvasin nämä 2019 syyskuussa Malmin hautausmaalla sorastetun kävelytien pientareelta. Kaikki sienet (kymmenkunta) olivat tällaisia minikokoisia. Ei oikein natsaisi puistoukonsieneen, mutta jos ei se niin mikä sitten. Renkaan alapinnan väristä/suomuisuudesta ei tässä oikein saa selvää, mutta ehkäpä ei ole tumma.

1 tykkäys