Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Tunnistamattomia pikku-ukonsieniä

Kyselin näille tunnistusapua syksyllä suomen sieniseuran fb-ryhmässä, mutta aloitus hukkui tunnistuspyyntöjen paljouteen ja kuvatkin jäi jonkun bugin takia silloin kyydistä ja jouduin lisäämään ne kommentteihin.
Nämä jäi vaivaamaan, en oikein tunne pikku-ukonsieniä, mutta uskoin että mulla olisi riittävästi infoa määritykseen tai edes hyvään arvioon lajista, vaikkei näytettä olekaan (en itse osaa skoopata tai edes omista mikroskooppia).
Näitä löytyi kahdesti elokuun aikana samalta paikalta, ensin 5 itiöemää, myöhemmin sitten runsaammin.


Kasvupaikka oli kävelytien viereinen, lehtipuuvaltainen metsäläntti. Tarkalleen ne kasvoivat tuon puun vierellä, kuivuneiden lehtien ja pitkän heinikon suojissa. Puun toiselle puolella oli vuotta aiemmin kipattu epämääräinen kasa jotain kuorikatteen tapaista.

Nämä oli pienehköjä, täysin avautunutkin yksilö oli vain n. 6-7cm korkea. Erityistä tuoksua en havainnut. Lakin väri oli lämpimän vaaleanruskea, pienillä, melko pinnanmyötäisillä, vaaleanpunervilla ja vain vähän lakin pohjaväriä tummemmilla suomuilla.

Mitään selvää rengasta ei ollut. Lakin reunassa sekä erityisesti nuorien yksilöiden jalan yläosassa oli valkoisia, höytyväisiä riekaleita. Jalka saman värinen kuin lakkikin, valkonukkainen kauttaaltaan. Malto lakissa pehmeää ja valkoista, jalassa sitkeämpää ja tummempaa.

Osaako joku vinkata lajia, tai jaksaako joku muuten vaan jubailla näistä pikku-ukonsienistä? :grinning_face_with_smiling_eyes: vanu- ja villaukonsieni on jo tuttuja, joitain muita nämä on mutta siihen töppää meikäläisen tunnistustaidot näiden osalta.

Mielestäni saattaisi olla ihan vaan villaukonsieni.

Täällä on mukava esittely pikku-ukonsienistä:

Samaa mieltä Juuson kanssa sikäli että kaikki sopii aika hyvin villaukonsieneen paitsi ehkä tuo pieni koko. Vaalea nöyhtäinen jalka ja rusehtavasuomuinen lakki vievät tässä ajatukset villaukonsieneen.

Okei :sweat_smile: Nää oli tosiaan vähän pienempiä kuin aiemmin löytämäni villaukonsienet, näillä myös tuo villaisuus oli seittimäisempää ja hennompaa kuin mitä olin villaukonsienillä havainnut.
Mutta voihan se olla ihan luonnollista vaihtelua ulkonäössä. En ollut koskaan myöskään löytänyt näin isoa ryhmää villaukonsieniä, vaan lähinnä yksittäisiä. Ehkä tässä silti kävi klassiset ja suljin villaukonsienen liian hätäisesti pois vaihtoehdoista.
Tuota pikku-ukonsieni esittelyä on muuten tullut selailtua ennenkin, näidenkin kohdalla! :grinning_face_with_smiling_eyes:
Kiitos avusta!