Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Suippu-ukonsieni ja siroherkkusieni

Tänään metsä oli räjähtänyt sienistä parin viikon runsaiden sateiden ansiosta, parinsadan metrin matkalla löytyi vaikka mitä.

Päivän pari erikoisuutta:

  1. Suippu-ukonsieni, uskoisin. Tuo näyttää kyllä varsin harvinaiselta, mutta siitä maininta että esiintyy vain luoteisimmassa Suomessa ja paikka kyllä siihen sopii. Kuusiston sekametsässä. Ukonsienet eivät ole itselle kovin tuttu laji ylipäätään, mutta tarpeeksi kuvia puntaroidessani uskoisin että kermanvärinen sävytys ja pienisuomuisuus näyttävät selvästi suippu-ukonsieneltä. Kasvoi yksittäisenä sammaleella. Lakki “vain” noin 12cm. Ei havaittavaa tuoksua.


Kasvupaikka:

Vähän matkan päässä oli kolme muuta yksilöä jotka kookkaampia ja joita luulen tavallisiksi ukonsieniksi. Myös villaukonsientä kasvoi lähellä.  1. Purppurahäiveinen helttasieni.
    Lakin koko noin 6cm. Heltoista tuli mieleen herkkusienet väritykseltä ja tiheydeltä, mutta muuten en osaa arvata tästä mitään. Haju mitätön. Kasvoi yksittäisenä sammalkummussa. Otin mukaan näytteeksi. Jalka oli aika hauras ja katkesi vaikka koetin varovasti ottaa irti.


  2. Bonus jonka muistin vasta kuvia selatessa. Törmäsin tällaiseen erikoisen näköiseen, jalasta kärsineeseen, läpikotaisin jalasta lakkiin banaanimainen väriltään ja koostumukseltaan. En oikein saanut selvää onko sillä pillistöä ollenkaan, eikä muistuttanut mitään tuttua. Oliskohan joku sairaus sienessä ennemmin kuin oma lajinsa? Parikymmentä senttiä korkea.


    Lakki alta kuvattuna:

Ensimmäiseen ukonsieneen en ota kantaa. Suippu-ukonsieni ei ole minulle lainkaan tuttu, ja helpostihan tällaiset erikoisuudet ajattelee tavallisemmaksi vaihtoehdoksi, tässä tapauksessa siis tavalliseksi ukonsieneksi.

Numero 2 on mielestäni siroherkkusieni (Agaricus semotus).

Numero 3 on ilmeisestikin tatinriesa (Hypomyces chrysospermus), joka siis loisii jollakin tatilla.

1 Like

Hyviä tunnistuksia taas!

  1. siroherkkusieni näyttää sopivalta ja herkkusienen oloiseltahan se tosiaan vaikuttikin. Laitetaan tunnistus lajilleen…

  2. Tatinriesasta olen kuullut kyllä mutta ensi kertaa löysin, kiitokset! Aika jännän näköinen.

Otin tämän ukonsienen säilytettäväksi näytteeksi, ehkä joskus pääsee varmistamaan lajia.

Lueskelin noista ukonsienistä lisää vielä, kolme hyvin ulkonäöltään samankaltaista ukonsientä:

-Ukonsieni (Macrolepiota procera)
-Suippu-ukonsieni (Macrolepiota mastoidea)
-Tarha-ukonsieni (Macrolepiota excoriata)

Ensiksi tästä suippu-ukonsienestä mainittiin että rengas yleensä sijaitsee alempana kuin ukonsienessä ja pohdin tätä että mahtaako se nyt niin alhaalla olla. Mutta sitten luin englanniksi kuvausta kun muualla maailmalla tuo on yleisempi, ja mainittiin että "A double ring, the upper face pale and the lower face brown, usually persists around the stem but often becomes movable and occasionally falls to the base. " ts. normaalisti on tälläkin rengas ylhäällä niinkuin ukonsienellä, eli tämä ei ole luotettava tuntomerkki.

Luotettavin tuntomerkki suippu-ukonsienellä näyttää olevan selvä keskuskohouma, ja se on näillä kaikilla löytämilläni (jopa niillä joita arvelin ukonsieneksi koska olivat selvästi kookkaampia). Ukonsienelläkin kuitenkin keskuskohoama usein on, vaikkei luotettavaksi tuntomerkiksi mainitakaan. Sen sijaan jalan ruskea suomutus näyttää olevan se joka nimenomaan ukonsienellä on se erottava tuntomerkki näistä kolmesta, ja se puuttuu löydöstäni. Myös tarha-ukonsieneltä puuttuu vahvasti ruskea suomutus (se on suippu-ukonsientäkin suomuttomampi), mutta siltä puuttuu myös keskuskohoama, joka näillä on.

Ilman skooppia tästä ei varmaan pitemmälle pääse, mutta näillä tuntomerkeillä uskoisin että sieni tosiaan on suippu-ukonsieni (ja noilla isommilla lähistön yksilöillä näkyy myös kuvissa vahvempi suomutus, eli uskoisin että ovat tosiaan ukonsieniä ne, mutta käyn niitä vielä tarkemmin katsomassa). Yksilö on kuivumassa näytteeksi hamaa tulevaisuutta varten.