Kiitos Hokke kommentista.
Määritin tuon kutosen myös itse ensin nuijakuukuseksi. Se on muuten ekan pakkasyön jälkeen kuvattu, siitä tuo väri. Vikan kuvan vaaleanpunertavista Mauri Lahti ehdotti sieniatlaksen puolella nurmituhkeloa. Näitä tuli sitten tutkailtua tarkemmin kun paikalla kasvoi varmoja ukonkuukukusia, kuten 2. ja 7. ja osa näytti tosiaan enemmän nuijakuukusilta.
Sain hankittua tuon Jeppsonin tuoreen kupusienikirjan (2018) ja siinä on kuvakooste ukonkuukusen variaatiosta. Se on monimuotoinen sekä muotonsa osalta että pintatekstuuriltaan (highly variable) ja sitä on splittailtukin mutta nykytietämyksen mukaan kyse on saman laji variaatioista.
Ainoa kotimainen vaihtoehto olisi kait nuijakuukunen. Kuvistani useampi sopisi muodon ja pintarakenteen puolesta nuijakuukusiksi ja aluksi oletin että paikalla kasvaa kumpaakin lajia.
Mutta siis pähkäilin nämä lopulta Jeppsonin avulla kaikki ukonkuukusiksi. Nuo vaaleanpunaiset on liian suuria nurmituhkeloiksi ja kutonen on myös ihan normimuoto ukonkuukuselle sikäli että vastaava löytyy Jeppsonin kuvista. Ja paikalla ei kasva sellaisia normi nuijia eikä löydy myöskään ylimenneitä nuijia. Nuijat ja ukot on kait helppo erottaa ylimenneinä, ukolla on tuollaiset siistit tummanruskeat padat kun taas nuija on epämääräsempi jalantynkä ja itiöpöly sellaista harmaanruskeaa.
Voin tietysti olla väärässä. Skooppaamalla kypsät itiöt saisi varmistuksen, nuijalla piikkiset ja ukolla aika sileät.