Mikä sieni? [Melanoleuca?]

Kasvoi multavassa maassa vuohenputkien keskellä.
Helsinki 17.5.2023

On niin tiheähelttainen, etta Melanoleuca voisi sopia. Olisi hyvä nähdä halkileikatun itöemän värejä, varsinkin jalassa.

Kiitti! Yritän ottaa lisäkuvia…

Lisää kuvia oikean puoleisesta sienestä. Tuoksusta tuli mieleen herkkusieni :grinning:

Lähellä kasvoi selvästi isompi sieni. Onkohan samaa lajia?

Sienessä olikin asukkaina täplätuhatjalkaisia (Blaniulus guttulatus)! Lajista ei ole kuin 3 havaintoa Laji.fiissä, iNatissa ei ole yhtään Suomesta. Onko laji tosiaan noin harvinainen?

Yleinen Melanoleuca tähän vuodenaikaan on E. humilis. Ulkonäkö voisi jotenkin sopia ensimmäisieen sieneen, vaikka on aika vaalea. Myös ruskea malto jalassa sopisi siihen. Olen tottunut näkemään nurmikoilla mutta voihan se olla, että myös vuohenputkien keskeltä voisi löytä.

Toinen, jonka malto on kokonaan valkoinen myös jalassa ei ole humilis. Yksi mahdollisuus olisi M. grammopodia s.str., joka tiettävästi ei ole sekvensoitu Suomesta kun meillä yleisin näyttäisi olevan M. aff. grammopidia, jolla ei ole valkoista maltoa jalassa. Naapurimaissa on kyllä M. grammopodia s. str., joten on se odotettavissa meiltäkin. Helttojen väri sopisi siihen mutta tarttis tietää enemmän mikroskooppisia detaljeja parempaan rajaukseen. Tämä on tautisen vaikea suku.

Kiitti tiedoista! Linkissä on yksi aika samanoloinen, jonka olet määrittänyt:

Jälkimmäisiä sieniä oli pari muutakin, mikäli joku haluaa näytteen!