Kyyrysataheltta - Melanoleuca brevipes?

Eilen illalla löytyi tänne linkittämäni sieni, jonka kuvittelen olevan kyyrysatahelttana (Melanoleuca brevipes) meillä tunnettu laji.

Itiöemä on valitettavasti sen verran huonokuntoinen että määritys on epävarma. Tästä lajista löytyi kuitenkin sen verran kiintoisa nettiartikkeli että ajattelin tuoda sen tännekin tietoon:

https://www.researchgate.net/publication/283300638_Identity_of_Agaricus_brevipes_Bull_Melanoleuca_brevipes_Tricholomataceae_Basidiomycota

Tuo artikkeli antaisi ymmärtää että lajin Melanoleuca brevipes identiteetti on epävarma, ja täksi lajiksi määritetyt sienet menisivät lajeihin M. grammopodia (uurresataheltta), M. humilis ja M. malenconii. Näitä kahta viimeksi mainittua meillä ei ole kuvattu. Löydettyäni tämän artikkelin kävin uudestaan tuon eilisen havainnon löytöpaikalla, mutta ikävä kyllä en enää saanut sieniä näytteiksi. Tätä porukkaa kannattaa kuitenkin pitää silmällä.

En tosin ole ihan varma siitä uskoisinko itse sitä että brevipestä ei ole, ja kyseessä on joku muu noista kolmesta lajista. Vaikka lyhyt jalka ei ehkä olekaan ehdoton lajituntomerkki, ainakin Funga Nordica mainitsee brevipeksen olevan lakin pinnaltaan “innately fibrillose to slightly felty”, ja nuo muut lajit ovat selkeästi sileälakkisia. Malenconii ja humilis ovat myös aika pienikokoisia (max 7 cm) sieniä, kun esimerkiksi Helsingin Iso-Huopalahdelta usein toukokuussa löytämäni kyyrysataheltat ovat olleet varsin kookkaita, ks. tämä havainto

Täytyy toki lukea tarkemmin tuo artikkeli ja katsoa onko mikroskooppisissa tuntomerkeissä eroja.

M. brevipes on vuosien varrella tulkittu niin monella tavalla että kukaan ei oikein tiedä mitä se on. Alkuperäiskuvauksessa ei ole tarpeeksi tietoja, jotta sen voisi erottaa lähilajeista. Siksi minusta on hyvä että siitä nimestä nyt tehdään nom. dub., jotta siitä eroon pääsisi.

Melanoleuca on tautinen suku, jossa jotkut tuntomerkit vaihtelevat paljon. Pitkä tai lyhyt jalka ei ole toimiva tuntomerkki kun on olemassa sekä lyhyt- että pitkäjalkaisia versioita monesta lajista. Nojassa on sekvenssoitu hyvin isokokoisia “M. subbrevipes” näytteitä ja ne olivat grammopodia, joten ei jutun mitat ole lopullisia.

Tämä juttu oli yksi rivissä, jossa tulkitaan vanhoja Melanoleuca-nimiä. Kun aikoinaan lopputulos koko suvun oslta julkaistaan, toivottavasti määrittäminen helpottuu.

Yksi tuntomerkki näyttäisi olevan jalan tyven mallon väri: humiliksella hyvin tumma ja grammopodialla likaisen vaalea tai harmahtava. Tähän vuodenaikaan voisi arvata etta kaikki vanhat brevipekset ovat humiliksia.

No niin, nyt löysin kuvankin. Linkki yllä ei johda mihinkään - ehkä vain uri-id ilman että se olisi toimiva nettiosoite. Malto on niin tumma ettei ainakaan grammopodiaa. Tiedä häntä sitten mitä se malenconii on, ehkä sekin opitaan tuntemaan joku päivä.

Toistaiseksi kutuisin kuvan sieni M. humilikseksi, kunnes joku viisaampi korjaa.