Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Melanoleuca-pohdintaa

Melanoleuca (sataheltat) on epäkiitollinen suku… mutta avataan taas siitä kuitenkin keskustelu. Nimenomaisesti nostaisin nyt esiin yhden Melanoleuca-tyypin, joka makroskooppisesti muistuttaa toisiaan. Itiöemät ovat suhteellisen pieniä, ja suhteellisen harvahelttaisia verrattuna muihin Melanoleucoihin. Heltat voivat olla ruskettuvia. Sienten yleisväritys on ruskea - harmaanruskea. Jalassa jonkinlainen tyvipaksunnos.

Tällainen tapaus kasvoi 14.9.2020 Espoossa kuusen karikkeessa tienpenkassa:

Tällainen oli 21.9.2019 Espoon ja Kirkkonummen rajalla karulla soramaalla:

Ja tällainen Espoossa 20.9.2014 avoimella soraparkkipaikalla:

Kaksi ensimmäistä nyt ainakin näyttävät tosi samanlaisilta.

Onkohan kukaan pannut merkille tai ehkä skoopannut juuri tällaista Melanoleuca-tyyppiä?

Funga Nordican avulla ei varmaan kovin pitkälle pääse eikä se ole varmastikaan tässä suvussa viimeinen sana, mutta panin merkille lajin Melanoleuca microcephala, joka taisi olla ainoa Melanoleuca jonka helttojen tiheydelle annettiin joku muukin adjektiivi kuin crowded. Sillä heltat olivat “medium spaced to crowded”.

Lamellae moderately close sanotaan M. malenconiin kohdalla. Sopisiko se?

Kiitos Stefan, tuo voisi tietysti olla myös yksi mahdollisuus. Onkohan kukaan muu kiinnittänyt itse maastossa tähän satahelttatyyppiin huomiota?

Minusta nuo (varsinkin pienet) Melanoleucat ovat hämäriä tapauksia. Kuluvana syksynä olen kuvaillut tuollaisia suunnilleen kuvasi kaltaisia Melanoleucoja pariinkin kertaan. Mistä lajeista on kyse, sitä en tiedä, enkä nyt hämmästyisi vaikka sukukin olisi minulla väärin. Vikan kuitenkin skooppasin ja oli amyloidit itiöt joten ei kait sitten mikään Pluteus tule ainakaan kyseeseen. Tässä pari kuvaa viime viikonlopulta Virtasalmen ja Haukivuoren kirkkojen nurmikoilta. Kummassakin tapauksessa kyse oli hiekkamaan nurmikoista ja puustona lähinnä mäntyä ja taisi jokunen koivukin näissä kasvaa.

Viimeisen kuvan sienen otin näytteeksi ja skooppasin.

Kohtuu harvahelttaisia ja pientä tyvipaksunnosta löytyy. Itiökoko on hieman suuri esim. M. microcephalalle. Kystidejä en löytänyt taikka tunnistanut. Olis kiva saada varmistus edes sukutasolla.

Suku on epäilemättä oikein, eli Melanoleuca. Jos kystidejä ei ole, Funga Nordican kaava menee suoraan lajiin Melanoleuca melaleuca, jonne on tässä teoksessa lumpattu iso määrä vanhoja lajeja. Mutta tämä nyt ei varmaan vielä riitä…

Kiitos, ehkäpä kirjaan nämä sitten tuohon lajiin huomautuksella taksonomisesta epävarmuudesta. Näitä oli sekä Virtasalmella että Haukivuorella runsaasti nurmikoilla ja ulkonäkö vaihteli liukuvasti suht paljon esim. lakin värin osalta, osittain riippuen siitä olivatko kuivia vaiko märkiä.