Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Helttasieni nimeä vailla

19.09.21 Helsingin Porvarinlahdella kalkkivaikutteisella niityllä aika lailla kasvillisuuden alla pillossa oli useampi kymmenen tällaista keltaista helttasientä. Olen tässä putsannut kasvillisuutta aika reilusti. Näteissä ryhmissä lauttamaisesti ja muutamilla jalat yhdessä

Jalkojen alaosat olivat jännästi sukkamaisesti röpelöisiä.

Tämän pitäisi varmaan olla tosi helppo tapaus mutta en pääse jyvälle edes taksonomisesta suunnasta. Itiöt tosi pieniä, sileitä ja kyynelmäisiä ja amyloideja elikkä sinertäviä Melzerissä.

Olisko tuttu jollekin?

Meniskö ryhäkkäisiin (Cystoderma)? Lajin osalta tulee mieleen vain tylsästi vähän epätyypillinen keltaryhäkäs.

Kiitos Juuso, tuo on ehdokkaista paras. Skopia sopisi.

Mutta en silti usko keltaryhäkkääseen. Keltaryhäkäs on kyllä monimuotoinen ja voi olla etten jotain muotoa tunne lainkaan. Nämä olivat kuitenkin isohkoja ja muodoltaan jotain malikan taikka helokan tapaisia. Lyhyt tukeva jalka ja siisti laakea lakki. selvästi kookkaampia kuin isotkaan keltaryhäkkäät. Laitan vielä yhden kuvan josta habitus ehkä välittyy

Kaiketi tuo ryhäkäs kuitenkin on. Funga Nordican kaava johti keltaryhäkkääseen. Siinähän on tosin yhdistelty melko paljon Sienilehden 2/1991 jutussa kuvattuja lajeja, mutta ei tuosta Sienilehden jutustakaan tule mitään muuta laji-ideaa. Toki siinä on useita harvoin tavattuja “Cystoderma sp.”-mahdollisia lajeja, mutta ei mitään juuri tällaista.

Kävin uudestaan paikalla ja tutkailin sieniä keltaryhäkäs -silmällä. Kyllä ne varmaan jotain keltaryhäkkäitä ovat. Voi olla että multava ja niittykasvillisuuden varjostama kasvupaikka on vaikuttanut kasvuun ja muotoon. Voi myös olla että kyseessä on joku keltaryhäkkään variaatio. Kiitos ehdotuksesta, itse en olisi keltaryhäkästä varmaankaan keksinyt.