Hepokatit leviämässä

Satakunnan toinen Tettigonia viridissima -paikka löytyi eilen kuunpimennyksen aikaan Porin Kuuminaisista. Ensimmäisen yhteisön löysin kuusi vuotta sitten Luvian Säpistä. T. cantansia puolestaan kuului viime viikolla Leppävirran eteläosiin saakka. Etelä-Hämeessä nämä isot hepokatit sen sijaan tuntuvat välttävän Salpausselän ylittämistä. Kuuma kesä on otollista hepokattein leviämiselle, joskohta näyttää siltä että pari kehnoa edelliskesää on romauttanut suorasiipiäiskantoja. Viime vuonna siritykset olivat kuukauden myöhässä ja syksy tuli vastaan kun lisääntymiskausi vasta alkoi. Hauska saada näitä eksoottisia visertäjiä pohjoisemmaksi, jännityksessä eläen kumpi lajeista ensin löytää tiensä kotinurkilleni Suomen väestölliseen keskipisteeseen.

2 Likes

Moi, mulla on ääninäyte myös Satakunnasta muutaman vuoden takaa sanelimella, Rauman Hanhisista, päättelin olevan lehtohepokatti koska Rihtniemen runsas esiintymä oli linnuntietä melko lähellä, lähetin äänen Karjalaisen Samille mutta hän ei saanut tiedostoa auki, joskus 90 luvulla Rauman Eteläkadulla kuului myös muutaman viikon ajan jompikumpi lajeista, tänä vuonna havaitsin ekat ääntelevät niittyhepokatit jo kesäkuun lopussa mut lehtohepokatti aloitti täällä Pyhärannassa normiaikaan eli alkuviikosta.
T:Jyri

Kiva kuulla, että leviävät lännessäkin. Itä-Uudenmaan mantereella T. viridissima tuli Sipooseen n. 10 vuotta sitten, ja saaristossa monin paikoin aina Loviisaan (ed. Pernaja) asti. anders

1 Like

Janakkalan Mallinkaisista paljastui T. cantans -esiintymä. Paikallisen asukkaan mukaan kanta on saanut alkunsa kymmenkunta vuotta sitten Miehikkälästä (165 km) tuoduista yksilöistä. Eilen hellepäivänä äänessä kymmenkunta yksilöä alle hehtaarin laajuisella alalla, eivätpä ole laajalle levinneet.