Huonehämähäkki 21.03.2024 TurkuTälläinen hämähäkki löytynyt kerrostalo huoneistosta.

Oletettavasti kyseessä huonehämähäkki.
Toki jokin muukin vaihtoehto voi olla mutta kuvia vertailemalla vaikuttaisi huonehämähäkiltä.

Ensimmäinen havainto taisi olla 18-19.03.2024 ja silloin hän luikahti lipaston taakse piiloon mutta 21.03.2024 kiipeili seinää pitkin kattoon.

Seuraava havainto oli toisen huoneen lattialla 22.03.2024. Tämä oli tavallaan hauska kohtaaminen koska molemmat jähmetyttiin ihmettelemään tilannetta.

Oma suunnitelma on ollut vapauttaa hänet luontoon kun sopiva hetki koittaa ja tämähän oli sellainen joten nostin hänet käsipaperin avulla tuuletusikkunan välikköön.

Sieltä väliköstä on pikkuraot ulos tuuletusritilöiden reunoista. Tuuletusritilöitä peittää hyönteisverkko.
Sieltä tuuletusikkunan karmien välistä pääsee ymmärtääkseni myös ikkunoiden välitilaan johon kaikenlaisia hyönteisiä kertyy.

Näissä tuuletusikkunoissa on kuitenkin aina enemmän tai vähemmän tuulenviimaa joten ajattelin sen vaikeuttavan vapauttamista.

Hämähäkki hakeutui kuitenkin hyönteisverkon läheisyyteen ja teki jonkinlaisen pyörähdyksen seittinsä avulla.

Itselleni se näytti siltä, että se olisi ampunut seittiä itsensä yläpuolelle kiinni hyönteisverkkoon ja pyörähti selälleen.

Hämähäkki jäi tämän jälkeen makaamaan selälleen jonkinlaiseen sykkyrä-asentoon.

Ryhdyin sitä sitten selvittämään ja joidenkin foorumeiden mukaan kyseessä olisi voinut nestehukka kuolema mutta myös nukkuminen.

Ajattelin, että nestehukka voidaan ehkä vielä ehkäistä joten onnistuin nostamaan hänet uudestaan käsipaperille ja sormenpään avulla sain ohjattua vesipisaran hänen päälle.

Tämän jälkeen hämähäkki oikaisi raajojaan käsipaperilla mutta hakeutui samalla myös käsipaperin uomiin piilottelemaan.

Vein hänet sitten uudestaan tuuletusikkunan välikköön josta hämähäkki jaloitteli normaalisti ja hakeutui uudestaan tuuletusritilöiden ja ikkunakarmien väliin.

Itselleni vaikutti, että hämähäkki tunnisti tuuletusikkunan ympäristön ja halusi olla siellä koska liikkui ihan rauhallisesti kohti ritilä väliä. Meni myös uudestaan siihen sykkyrä-asentoon mutta ei hypähtänyt selälleen tällä kertaa.

Ei pyrkinyt myöskään huoneiston puolelle vaikka itselleni oli ihan ok jos olisi ollut tälläinen hyönteisten pyydystäjä kaverina.

Sisätiloissa on kuitenkin aina päälle astumisen riski ja tämä vaikutti ainakin melko liikkuvaiselta tapaukselta.

Jätin sinne pienen purkin kannen päälle vähän vettä jos tässä oli nyt kyse nestetarpeesta koska neste oli ravintoa merkityksellisempää hämähäkeille.

En tiedä oliko nyt kyse nestevajeesta mutta se pyörähtäminen selälleen jäi ihmetyttämään.

Lauantaina 23…03.2024 hämähäkki olikin sitten lähtenyt tuuletusikkunan raon kautta uusiin seikkailuihin.
Hän oli ihan hauska kokemus.

Tähän ketjuun kuulisin ihan mielelläni vastaavia kokemuksia/ tarinoita. :blush:

Lähettäkää myös vaikka kuvia huonehämähäkeistänne tähän ketjuun.

Itselläni ei myöskään ole varsinaisesti tarjota sen enempää hyönteisiä hämähäkeille mutta oletteko muut foorumilaiset onnistuneet syöttämään jotain huonehämähäkeille ?

Miksi hämähäkki pyörähtää selälleen ?

Onko sykkyrä-asento hämähäkille yksi asento nukkua ?

Tuo lienee Steatoda bipunctata mikä on varmasti Suomen yleisin sisätilojen hämähäkkilaji. Kuvista päätellen on tosiaan kärsinyt neste/ravinnonhukasta. Laji on hyvin sopeutuvainen ja sitkeä.

1 Like