Hypholoma laeticolor?

Löysin polun varrelta tällaisen pienen lahokan. Se voisi sopia lajiin Hypholoma laeticolor, josta ei ilmeisesti ole suomalaisia havaintoja.


Itiöt ovat kooltaan noin 10,5–11,5 × 5,5–6 µm. Krysokystidejä on helttojen sivuilla (kuva alla). Keilokystidit ovat pullomaiset tai sylinterimäiset, ilman keltaista sisältöä.

Krysokystidejä

Notkolahokka (H. ericaeoides) on samankaltainen, mutta sillä pitäisi olla violettiin vivahtavat heltat, paksuseinäiset itiöt ja selvä ituhuokonen. Mielestäni H. laeticolor sopii löydölleni paremmin, mutta en ole varma, koska olen nähnyt lajin itiöistä vain piirroskuvia.

Tässä on löytämäni sienen itiöitä. Ituhuokonen ei ole selvä, mutta itiö on sen kohdalta hieman tylppä. Paksuseinäisyydestä en osaa sanoa mitään, koska notkolahokaksi määritettyjen sienten itiöt ovat näkemissäni kuvissa olleet joko yhtä paksuseinäisiä tai paksuseinäisempiä kuin tässä.

Kumpaa lajia tämä siis mahtaa olla?

Keskityin ehkä liikaa itiöiden leveyteen. Todennäköisesti tämä on yleinen laji rahkalahokka. Sillä on vain tavallista kapeammat itiöt, joiden takia ohitin sen määrityskaavassa. Kun nyt katsoin uudestaan, niin joitakin krysokystidejä on myös helttojen terissä. Rahkalahokka sopii erittäin hyvin myös makroskooppisesti.