Deconica ja Entoloma

Tätä osasin jo maastossa epäillä Deconicaksi ja mikroskopia vahvisti asian. Itiöt ovat 6-7 x 3.5-5 mikrometrin luokkaa, paksuseinäisiä ja ituhuokosellisia, päältä päin kulmikkaita ja kilpimäisiä. Keilokystidit pullomaisia. Kasvoi paksussa, kosteassa sammalmättäässä sekametsikössä. Epäilen, että laji saattaisi olla metsämadonlakki, Deconica phyllogena.




Tämän taas vasta skooppauksen jälkeen tunnistin rusokkaaksi. Kasvoi yksin ruohikossa hiekkatien kyljessä. Lakin leveys sentin luokkaa, maku selkeästi jauhomainen.
Itiöt ovat 12-14 x 7-8 mikrometrin luokkaa, itiökannat 2-itiöisiä. Joidenkin basidiolien/kystidien tyveltä onnistuin sinkilöitä löytämään. Pintakelmusta en oikein selkoa saanut.

Paras ehdokas jonka löysin on Entoloma cremeoalbum. Mikäli laji on tuo niin voisi olla ihan kiintoisa löytö. Se on ilmeisesti kuvattu tieteelle v. 2010, tuohon aikaan tunnettiin vain kolmesta paikasta Etelä-Norjasta.





Entoloma cremeoalbum on nyt synonymisoitu E. neglectumin kanssa. Olen kerran nähnyt Helsingissä tähän vuodenaikaan. Päältä päin tuo voisi sopia siihen vaikka minun oli palon yli sentin leveä. Tosin en muista, että olisi ollut noin mutkittelevaitiöinen.

1 tykkäys

Kiitos tiedosta, onpa ollut nopeaa toimintaa :slight_smile: . Netistä löysin artikkelin jonka piirroksiin itiöiden muoto tuntuu hyvin sopivan. Ehkä tuo oli vielä nuori, Fungassa muistaakseni mainittiin lakin leveys sentistä neljään.