Isopäiväkiitäjä [Macroglossum stellatarum]

Tänä iltana (26.8.) ilahdutti isopäiväkiitäjä käynnillään. Näin loppukesästä jo monena kesänä niitä on ilmestynyt 1-3 lentelemään pihan syysleimukukissa. Liitän oheen kuvakimaran alkuillan vierailijasta.


Vihti 26.8.2022

Vihti 26.8.2022

Vihti 26.8.2022

Vihti 26.8.2022
Edit. Isopäiväkiitäjä on viihtynyt jo kolme päivää pihan syysleimukukista nautiskellen. Tänään niitä oli jopa hetken aikaa kolme yksilöä yhtä aikaa! On sellainen tunne, että puutarhaan on ilmestynyt pieniä kolibreja.
On niillä mahtava vauhti päällä, kun siirtyvät kukasta toiseen ja hetkittäin surahtaen vaihtavat myös kukkapenkkiä. Upeita ja harvinaisia vierailijoita!
Täydennän tämän kuvakimaran vielä kolmella tämänpäiväisellä kuvalla.

Vihti 28.8.2022

Vihti 28.8.2022

Vihti 28.8.2022

7 Likes

Hienoja kuvia! Kiitos, kun halusit jakaa ne kanssamme! Hyvää Suomen luonnon päivää!

3 Likes

Kesä taisi päättyä viime viikonlopun helteisiin. Maanantain (29.8.) ja tiistain (30.8.) välisenä yönä ukkonen jylistelili, ja vettä satoi 17mm. Tiistaiaamuna maailma syksyisen märkä ja kylmä. Leimukukat sateen ja tuulen jäljiltä huonossa kunnossa, isopäiväkiitäjiä ei näkynyt. Tänään, elokuun viimeisenä päivänä (31.8.) lämpöasteita päivällä vain 12, ja kylmä pohjoistuuli puhaltelee. Aurinko hetkittäin pilkistelee pilviseltä taivaalta.
Mutta kaikesta tästä huolimatta yksi kiitäjä saapui ainakin vielä tänään mettä leimukista imemään! Koskaan ennen ei isopäiväkiitäjä(t) ole viihtyneet näin montaa päivää yhtä mittaa pihapiirissä!

1 Like

Terve,
stellatarum talvehtii täysikasvuisena Keski-Euroopassa, joten Suomessa tällaisena hyvänä vuotena voisi yksilöita havaita ensimmäisiin yöpakkasiin asti. Pakkasten jälkeen kukat eivät enää tunnu tuottavan mettä, joten stellatarumeiden kiinnostus vierailuihin loppunee. Näin näyttää käyvän convolvulin kanssa.
ML

1 Like

Hienoja kuvia vaikeasta kohteesta. On kokemusta vastaavasta ;).
T. Seppo Peltomaa

1 Like

Just tänään 2.9. täällä Espoon Rastaspuistossa, asteita 13, otin videon 18:18 samasta lajista kukalla

1 Like

Kiitos kauniista kuvista! Hieno vieras ollut sulla pihapiirissä. :slightly_smiling_face:

1 Like