Jonkun etanan/kotilon kuoriutuvia munia?

Kuvailin sieniä Järvenpään Lemmenlaaksossa 19.03.2020. Biotooppi oli sellainen tulvalampareinen vanha rehevä kuusikko jossa seassa vähän lehtipuuta. Läheisen pellon reunaan oli matkaa luokkaa 200m. Huomasin maassa jotain hyytelömäisiä valkoisia kasvustoja. Hyytelöklöntit olivat irtonaisina lehtikarikkeen päällä ja klöntteja oli kymmenkunta. Osassa oli kuvissa näkyviä tummia “palluroita” ja osin klönttien ulkopuolella, osa oli pelkkää vaaleaa hyytelöä.

Tuumasin ensin että esim. ukkoetanan kuoriutuvia munia, mutta kuoriutuuko lajilla munia maaliskuussa? Muutenkin nuo tummat pallurat eivät oikein tuo mieleen etanaa vaan ennemmin ehkä kotiloita?

En löydä kuvia vastaavista eli mistähän kuvissa on kyse? Onkohan tämä nilviäisteoriani edes oikea…

Tämä mysteeri taisi saada ratkaisunsa kun näin Imbi Vahurin kuvat samasta hyytelöstä

Imgur

Imbin mukaan kyse on infertiilista sammakonkudusta. Googlasin sitten tältä pohjalta ja hyytelö on laajalti tunnettu mysteeri ja sen alkuperästä on esitetty paljon erilaisia teorioita. Englanniksi sitä kutsutaan nimellä star jelly ja folk lorea hyytelön alkuperästä löytyy 1300 -luvulta asti. Wikissä on oma sivunsa tälle mysteerille

Sen alkuperän selvittelystä löytyy myös hauska ja kiinnostava kirjoitus

Elikkä sammakkoihin tämä menee, vaikka ollaankin metsässä ja puolessä välissä maaliskuuta.

1 tykkäys

Joo, kutua tuo ihan selvästi on. Sammakkoeläinten talvehtiminen ei juurikaan katso kalenteria. Pelaavat puhtaasti lämpösumman mukaan. Täällä Turun seudulla on joskus nähty jo helmikuun lopulla kutulammille saapuvia vesiliskoja. Sammakonkutua olen löytänyt vedestä pari kertaa jo maaliskuussa. Suosituin kutuaika ruskosampeilla ollut kuitenkin melko poikkeuksetta noin 20-25.4 joka vuosi kaikilla paikoilla. Sitä ennen lähinnä yksittäistapauksia. Tuota maalla olevaa kutua en ole koskaan löytänyt. Voisi kuvitella että horroksestaan herännyt naaras on sen ilmeisesti melko pian puskenut ulos.