Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Kaali-, lanttu- vai naurisperhonen? [Lanttuperhonen]

… vai jotain ihan muuta? Yleensä en ole vaivautunut ottamaan selvää, minkä otsikon perhosen olen havainnut… ja yleensä kuvani noista vaaleista siivistä ovat epäselviä. Mutta tämä kaveri istui pitkään paikallaan, oli helppo kuvattava - joten onnistuin ikuistamaan sen - tosin vain tästä yhdestä kuvakulmasta. Onnistuisiko lajinmääritys?

Lanttu…

1 tykkäys

Tämä on lanttuperhonen, sen tuntee varjostuneista takasiiven alapinnan suonista. Lanttuperhosella on jo kolmas sukupolvi tänä kesänä menossa, ainakin osassa maata.

Naurisperhonen on harvinainen, yleensä. Kaaliperhonen on iso.

[Edit: kirjoitin tämän JKT:n kanssa samaan aikaan, tarkoitus ei ollut täydentää sinänsä täydellistä määritystä…]

1 tykkäys

Kiitos vastauksista! - Löysin niistä ilmoituksen Gmailin Tarjous-kansiosta. Kuvitteleekohan ne siellä, että tässä mainostetaan vihanneksia? :wink:
Mutta nyt yritän - toden teolla - oppia erottamaan nuo perhoslajit toisistaan. Kiitos täydentävästä vastauksesta, scellus!

Tämä auttanee :wink:
http://perhoset.perhostutkijainseura.fi/historia/pieridae/maaritys/pieris.htm

1 tykkäys

Kiitos, Mali! - Tuolla sivulla tosi kattava ja yksityiskohtainen kuvaus ja kuvat kustakin lajista. Usein googlaamalla päädyn Perhostutkijan seuran sivuille; en vaan ymmärrä, milloin? On hienoa, kun voi verrata lähilajeja toisiinsa samalla sivulla… se vaan, että vertaaminen omiin kuviini vaatii usein geometrista hahmottelukykyä ja termistön tuntemusta - parempaa kuin minulla on… :wink: tarkoitan sitä, miten siivet levitettynä perhonen usein näyttää ihan erilaiselta kuin livenä luonnossa.

Ovatkos nuo sinappiperhoset Suomessa yleisiäkin? (Tietty voisin sitäkin googlata, mutta nyt kamera kutsuu ulos ja lenkille! :slight_smile:

Yleensä sitä ei täällä tavata, mutta aina välillä tulee vaellus ja silloin se voi olla kohtalaisen runsaskin - varsinkin jos vaellus on keväällä ja toinen polvi pääsee kehittymään hyvin. Voipi olla, että ainakin pienemmät vaellukset ovat viime vuosina yleistyneet…

1 tykkäys