Löysin tänään Kuusiston sekametsässä pellonreunassa tällaisen erikoisen noin 20cm möykyn. Se oli joustavan pehmeä ja koska siitä kasvoi kasvit läpi, vaikuttaa melko lyhessä ajassa kasvaneelta. Leikkasin palan irti ja sisältä se oli puumainen, mutta riittävän pehmeä sieniveitsellä leikattavaksi. Kaipa tämä joku kääpä on…?
Hei,
kääväksi varmistamista auttaisi, jos olisit ottanut kuvan alapuoleltakin. Heitänpä nyt kuitenkin ehdolle karhukäävän. Joku paremmin asiaan perehtynyt saa loistaa korjaamalla erheeni
Marja
Oli niin erikoisen näköinen etten raaskinut irrottaa maasta, leikkasin palan vain
Löydän kyllä sen vielä uudelleenkin jos tarvitsee.
Kävin etsimässä möykyn metsästä uudelleen.
Kasvoi näemmä suoraan kiinni männyn kannon maanpäällisessä juuressa. Olisikohan tästä apuja.
Korjasin sen samoin tein mukaan jos vielä kaivataan lisää kuvia jostain osasta.
Kun vielä kerrot onko tällä pillit vai ei?
Meidän rivarin pylväshaapojen juurilla on kasvanut tämäntaista kasvustoa. Silloin epäilin, että olisi lattakääpää. Tänävuonna ei ainakaan vielä ole sitä näkynyt.
Kääntelin tarkkaan ja varsinaista pillistöä en havaitse lainkaan. Lisäpiirteenä tällä näyttäisi olevan mahdollisesti hyvin lyhyt ja paksu ruskeampi jalka-osa. On erittäin tukevasti kiinni tuossa juuren kaarna-palassa jonka mukana lähti irti.
Alaosassa oli tuollaisia pieniä läikkiä joissa pikkuisia koloja havaittavissa (3x zoom kuvassa), ne varmaan lähinnä mitään havaittavaa pillistöä.
Sivuhuomiona läheltä tarkastellessa huomasin että tällä aika vahva tuoksu, vähän hapero tulee mieleen siitä.
Kantokääpää veikkaisin, männynkantokääpä. Jalassa näyttäisi olevan kantokäävälle tunnusomaista punertavaa väriä. Selkeästi tuoksuva (hapanimelä?), pienet valkoiset pillit.
Kuulostaa aika uskottavalta tuon perusteella! Hapanimelä lienee aika hyvä arvaus tuolle tuoksulle jonka huomasin. Kiitos.
Antaisin kanssa äänen nuorelle karhunkäävälle. Kasvu männyn juurella sopisi sille hyvin.
Veikkaisin kantokääpää.
edit. tuo männynkantokääpä lienee typo elikkä varmaan tarkoitetaan joko kantokääpää taikka männynjuurikääpää.
Kantokääpää männyllä tarkoitan. Tuoksun perusteella jo helppo erottaa karhunkäävästä. Karhunkäävät pillit ovat sokkeloiset, kuvan käävällä ei.