Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

Käärityt vaahteran lehdet [Caloptilia sp.]

määritys

#1

Mikähän otus kääri tänä kesänä runsaasti vaahteran lehtien reunoja ainakin pk-seudulla ja Hämeessä? Vaahteran alla ylöspäin katsoessa näytti usein siltä, että koko puun kaikissa lehdissä olisi ainakin yksi reuna kääritty.


#2

Hei. Vaahteran lehden taittavia hyönteisiä on koko joukko. Tällaisia taitteita tekevät mm. Caloptilia-suvun tikkukoit, joista ainakin Caloptilia hemidactylella elää vaahteralla.

En osaa heti sanoa, mika laji tähän aikaan teilläpäin on massoittain asialla. Asia selvinnee, kun pikkuperhosten asiantuntijat löytävät tiensä tännekin :slight_smile:


#3

Kiitos, mutta ei siis tähän aikaan, vaan tänä kesänä. Kuva on otettu 28.8. ja silloin nuo kääröt alkoivat jo ruskettua. Niitä oli kuitenkin "koko" kesän, mutta en muista milloin ilmestyivät.


#4

Kyllä ne vaahteralla Caloptilia-porukkaa ovat, Suomessa kai kaksi lajia: http://hyonteiset.net/foorumi/viewtopic.php?f=3&t=23049

Edit: jaa tuo linkki on hieman vanha, mutta siis jurateae tai se toinen.

(Yritän myös tehdä mahdolisimman paljon virheitä jotta tänne saisi oikeita asiantuntijoita. :))


#5

Näitä lajeja ei pystyne pelkän käärön perusteella erottamaan. Pitäisi kerätä niitä silloin, kun niitä alkaa ilmestyä keskikesällä ja katsoa, mitä niistä tulee. Nyt ne ovat tyhjiä. Aikuisena ne on helppo tuntea.