Kaksi punaista, mutta mitä?

Viime viikon tiistaina 17.10 tutkiskelin lahoa koivun maapuuta. Sen alapinnalla oli muutama punainen limakko, jotka olivat juuri nousseet lahopuun sisältä. En vielä tuolloin ottanut limakoista kuvaa.

Torstaipäivänä 19.10 kävin samalla paikalla uudelleen. Aamulla oli -8 astetta pakkasta. Kuva 1 on otettu torstaina. Suuremman sporangion pituus on noin 1 mm. Näitä yksittäisiä sporangioita oli samalla lahopuulla 5 kappaletta siellä sun täällä. Mietin tuolloin, että ovatko nuijanuorasia (Trichia decipiens). Ne tosin kasvavat suurissa rykelmissä ja ovat nuijamaisia, kookkaampia ja oranssin tai punaoranssin värisiä. Nämä kaksi ovat lähes punaisia eikä nuijamainen muoto erotu.

Kuva 2 on lauantailta 21.10. Punaisuus on hieman lisääntynyt eikä pakkanen ole millään tapaa vaurioittanut limakkoja tai sporangioita. Kolmena perättäisenä aamuna oli pakkasta -8 astetta. Ihan näiden punaisten vieressä oli rykelmä joitakin nuorasia, joita en tunnistanut. Pakkanen oli tummentanut ne ja sporangioiden pinta oli tullut ryppyiseksi

Viimeinen kuva 3 on tältä päivältä 23.10. Väri on pysynyt samanlaisena punaisena.

Näistähän ei vielä voi varmaksi sanoa mitä ne ovat ja jos pakkaset jatkuvat samaan malliin, niin tuskin ne pääsevät itiöitä tuottamaan tarkempaa määritystä varten.

Jotakin kuitenkin kysyn.
Mitkä nuoraset tai limasienet tuottavat punaisia ja perättömiä sporangioita? Kokoluokka 1 mm.
Voiko pakkanen muuttaa nuijanuorasen (Trichia decipiens) limakon värin oranssista punaiseksi?
Onko jollakulla teistä vastaavanlaisia havaintoja?

Käyn vielä jatkossakin katsomassa näitä kahta. Ne ovat maapuun alapinnalla, joten sateet eivät heti vaikuta niiden elämään.


Kuva 1


Kuva 2


Kuva 3

Hei,

voisikohan olla, että limakko vetäytyi sklerootioksi ja jatkaa touhujaan vasta sitten, kun olosuhteet paranevat.

t: Marja

Kiitos vinkistä Marja. Viikon kuluttua sään pitäisi lämmetä. Odottelen sitten pari päivää ja käyn katsomassa tilanteen uudelleen. Tai sitten viimeistään ensi toukokuussa lämpenee. Ehkä sklerootio herää vasta silloin.