Limasienten paratiisi

Löysin viime viikonloppuna Virtasalmen Ankelen kalkkilouhoksen viereisestä n.s. unohtuneesta pienestä lehtokuviosta hienon ja massiivisen haavan maapuun. Tällaiset hienot maapuut ovat nykyään kortilla, varsinkin jos liikkuu parhaiden suojelualueiden hotspottien ulkopuolella. Heti kun sen huomasin tuli mieleen limasienet ja niitä olikin puulla runsaasti. Limasienten kanssa juttu menee niin että kun limasieniä joltain hienolta maapuulta löytää kannattaa se maapuu käydä tarkkaan läpi. Usein sekä kasvustoja että lajeja löytyy runsaasti. Ja puulle kannattaa palata aika ajoin koska vain osa lajistosta on kerralla näkyvillä. Tämän kanssa nyt hurahti muutama tunti.

Tässä pieni kuvakooste kyseisen haavan limasienistä.

  1. Nuijanuoranen, Trichia decipiens.

Nuijanuoranen on aika yleinen laji ja helposti tunnettavissa. Kuvassa on myös jotain pienempää mustanuppista limasientä jonka huomasin vasta kuvia editoidessa. Näistä ei tullut otettua näytettä ja lajia en kuvasta tunnista.

  1. Mahtinuoranen, Trichia favoginea.

Helppo tuntea tämäkin itiöpesäkkeen muodosta ja väristä, jos luuppi on matkassa.

  1. Tulitakkunen, Metatrichia vesparia.

Tätä ei voi sotkea oikein muihin lajeihin, paitsi ehkä saman suvun toiseen lajiin eli paljon harvinaisempaan kukkatakkuseen. Varmistuksen saa helposti kapillition piikkisyydestä.

  1. Nuokkusolmunen, Physarum album

Yleinen ja helpohkosti tunnistettava nuokkuvista hieman littanoista pesäkkeistään.

  1. Vihersolmunen, Physarum viride

Hieman vielä raakoja mutta keltainen väri erottaa muuten samannäköisestä nuokkusolmusesta.

  1. Silkkipamppunen, Stemonitopsis typhina

Tämkin helposti tunnistettava laji, jos vain kasvustossa on mukana kypsiä itiöpesäkkeitä. Aluksi valkoinen, sitten musta ja kypsänä vaaleanruskea. Kypsää pesäkettä verhoaa aluksi kiiltävä hopeanharmaa kalvo.

  1. Cribraria sp

Maapuun pienessä pimeässä onkalossa majaili lisäksi jotain todella pikkuista limasientä jota en saanut oikein kuvattua. Tämä jäi nyt vähän harmittamaan kun en muistanut ottaa näytettäkään. Laji on kuitenkin joku Cribraria eli häkkinen. Monet suvun lajeista ovat niin pieniä että maastokuvia ei oikein ole. Voisi olla esim. kuparihäkkinen, mutta se on pelkkä arvaus. Olisiko Marjalla tähän parempaa arvausta?

5 tykkäystä

Hei,

tuskinpa tuo viimeinen on C. vulgaris, kun on noin pitkäperäinen, mentänee jonnekin persoonii tms. porukkaan, kuvasta näista on vaikea sanoa mitään varmaa.

Tuo viitonen voi olla albumiakin, muistelen, että menisi vaaleasta kellertavään ennen kypsymistään.

Tuon Cribrarian ohella ensimmäisen kuvan tumma laji voisi olla mielenkiintoinenkin. Mieleeni nimittäin hiippailee syksyiset tummat Lamprodermat, vaikken tietenkään voi olla varma edes suvusta… Harmi, ettet huomannut niitä in situ.

Puolilahot haapamaapuut voivat todellakin yllättää lajivalikoimallaan :smiley: Tällä hetkellä limasieniä vaikuttaisi olevan runsaasti.

Marja

3 tykkäystä