Limasieni pajupunakan kimpussa

Kuvailin eilen Helsingin Kivinokassa tuulen kaatamaa raitaa jonka oksissa oli runsaasti pajupunakkaa. Osassa näitä punakoita oli touhuamassa limakkovaiheen limasieni joka selkeästi hakeutui raidalla juuri näiden pajupunakoiden päälle. Elikkä raidalla oli kymmenkunta tällaista keltaista limakkoa ja ne kaikki olivat enemmän tai vähemmän pajupunakoiden päällä. Yritin vähän etsiskellä tietoa tästä suhteesta elikkä siis mikä limasieni ja miksi pajupunakka ja mitähän tuossa touhuttiin. Muuta en löytänyt kuin yhden Urmas Ojangon kuvan Virosta jossa oli tismalleen samanlainen touhuilu menossa. Ei tuo yhteys varmaan sattumaa ollut.

Kuvissa näkyy että pajupunakka kasvaa jonkun vanhan sienen päällä, liekö ylivuotinen pajupunakka taikka ehkä joku nahakka tms. Kuvassa näkyy myös ilmeisesti ylivuotista limasienen rankaa roikkumassa oksan alla pajupunakasta, joka tuo mieleen rypäleputkisen.

Olisiko seuraava tulkinta oikea: rypäleputkisen limakot tankkaavat pajupunakkaa ja kun masu on täynnä muodostavat siihen viereen sitten itiöpesäkkeistön? Sama homma jo viime syksynä ja siitä nuo jäänteet vielä näkyvissä.

Kuvassa näkyy myös paria muuta pikkusientä, valkoisia nappeja ja jotain valkoista rihmastoa.

2 Likes

Limasienet ovat saalistajia ja käyttävät ravinnokseen mm. bakteereita ja sienten itiöitä. Tässä limakko siis on kuten arvelitkin ruokailemassa. Pelkästä limakosta on vaikea ruveta arvailemaan lajia, mutta eiköhän sekin selvinne jonkin ajan kuluttua, jos käyt paikalla. Joskus limakot jättävät kuonajälkiä (“kakkaa”) jälkeensä,

En saa kuvasta selvää, ovatko nuo valkoiset nastakat karvakkoja vai eivät, mutta kun kasvavat osin noilla nahakan jäämilläkin, voivat olla mielenkiintoisiakin tai sitten eivät :wink:

2 Likes

Kiitos Marja ja onnittelut tuosta uudesta suvusta. Tuollaiset punaiset karvapallukat voisivat olla aika kivoja kuvattavia.

Käyn kyllä seurailemassa tuota limakkoa, hauska vaan arvuutella jo nyt ja tuostakin voi saada vielä kivoja kuvia jos on tosiaan rypäleputkista. Tuosta valkoisesta nastakasta ei oikein saa kroppaamalla mitään irti, mutta laitan siitä kuvan tähän alle.

Samalla raidalla kasvoi myös toisaalla valkoista nastakkaa josta sain ihan hyvät kuvat. En tiedä onko kyseessä sama laji koska tämä oli huomattavatsi suurempaa kuin tuo punakan kanssa majaillut serkkunsa.

Hei,

jos käyt paikalla, niin jos vielä löydät, kuvaapa nuo valkoisetkin ja ota näyte. Voisin vaikka vilkaista sitä.

Nuo keltaiset ovat luultavasti tiimakoita, (habitus ei ole mielestäni keltanastakkamainen) Hymenoscyphus virgultorum tulee keltaisista ekana mieleen, joko se tai joku muu. Hieno kuva,

Marja

Hei,

kävin kurkkaamassa mitä näille kuului ja limasieni olikin pitänyt kiirettä

Kuvasin myös tuon valkoisen nastan ja laitoin sen jo postiin

Tuota samaa nastaa tai samanoloista ainakin oli pitkin raidan runkoa ja kun irrotin yhdestä kohtaa vähän kaarnaa niin siellä kaarnan alla niitä löytyi paljon lisää.

Yhdessä kohden irto-oksassa raidan alla oli erilaista pikkusta valkoista sientä. Kun oli minulle uusi ja outo niin laitoin tuostakin näytteen tulemaan. Tuskinpa skooppaamisen väärtti, mutta eihän sitä koskaan tiedä.

Henri

Hei,

alempi näyttää Polydesmia pruinosalta (pahkanhilse), mutta onkohan kyseessä pahka…
Ellei, niin liekö pahkanhilsettäkään eli heti kiinnostava :wink:
Kun nyt näen hienon kuvasi tuosta toisesta valkoisesta, epäilen tiimakaksi ja vieläpä H. imberbis-lajiseksi ja jos on puullakin, niin sitä varmemmin, mutta sittehän nähdään.

Marja

Juu lienee tuo Polydesmia pruinosalta. Kuvaselailu ainakin tukee ajatusta vahvasti. Irto-oksan tuohella oli niitä pikkuruisia tummia “aukkoja” taikka syyliä mitä niissä tuppaa miltei aina olemaan ja nämä kasvoivat noiden “syylien” päällä.

Hei,

näytteet tulivat tänään postissa ja eivät olleet vielä edes täysin kuivuneet eli lähes tuoreita ja siten helpompia skoopata,
Ensiksi osui käteen tuo pahkanhilseeksi epäilemäni. Tässä surkea kuva itiöistä:
Pahkanhilse_MS
Olivat luokkaa 15-20x5. Kuvasta melkein näkee, että jo kuivaneen osan itiöillä oli NM1:n kuvauksen mukaiset noin 4 suurta pisaraa, mutta elävillä paljon pieniä. Ero tuorenäytteen ja kuivatun näytteen välillä voi siis joskus olla huomattava. Mikroskopia sopii hyvin pahkanhilseelle.

Mielenkiintoiseksi tämän löydön tekee se, että käsittääkseni kasvualusta ei ole pahka vaan ilmeisesti jokin Tympanis tms.

Toinen näyte oli _Allophylaria vulgaris_ta. Se on hyvin yleinen syksyisin lehtipuilla erityisesti koivurisuilla. Veikkaukseni meni siis pieleen, mutta valkoisia nastakkoja on paljon ja kuvasta määrittäminen on joskus arpapeliä.

Marja

Kiitos Marja, käyn varmasti paikalla vielä syksyn mittaan. Jos löydän tätä pahkanhilsettä lisää niin koitan kuvata tuon kasvualustankin paremmin.

Voisikohan tämäkin mennä pahkanhilseeksi? Koivulla tai jollain muulla lehtipuulla. Alustana ei pahka vaan musta sieni, joka saattaisi olla vaikka vanha nappikilpi (paitsi jos se on harvinainen, sillä tätä näkyy aika paljon). Hki 8.11.

Hei,

en saa kuvaa suurennetuksi aivan tarpeeksi (ilmat eivät ole oikein suotuisia pikkusienikuville) ollakseni aivan satavarma. Mikään, mitä pystyin näkemään, ei kuitenkaan ole pahkanhilsettä vastaankaan.

Marja

1 Like

Hei, millähän nimellä Allophylaria vulgaris löytyisi laji.fistä?

Hei,

joillakin lajeilla on todella paljon synonyymejä, kun lajia on siirrelty suvusta toiseen tai kuvattu moneen kertaan. Olen itse aikoinaan oppinut tuntemaan tämän A. vulgaris lajisena, mutta näyttäisi siltä, että itse suuri Baral on viimeksi siirtänyt sen Calycina sukuun.

En ole itse tuntenut tarvetta (=aikakysymys) tutustua foorumin lisäksi muuhun laji.fi:n tarjontaan, enkä jaksa tarkistaa, löytyykö Calycinoista, ellei niin tässä muutama synonyymi lisää:

[ Peziza vulgaris Fr. ]
[ Calloria vulgaris (Fr.) Sacc. ]
[ Mollisia vulgaris (Fr.) Gillet ]
[ Pezizella vulgaris (Fr.) Sacc. ]
[ Pezizella vulgaris (Fr.) Sacc. ]var. vulgaris
[ Phialea vulgaris (Fr.) Rehm ]
[ Hymenoscyphus vulgaris (Fr.) Lindau ]
[ Hyalinia vulgaris (Fr.) Boud. ]
[ Allophylaria vulgaris (Fr.) Nannf. ]
[ Peziza vulgaris Fr. ]
[ Peziza vulgaris f. incarnata Fr. ]
[ Pezizella albida var. incarnata (Fr.) Sacc. [as ’ albella ']]
[ Hyalinia sordidum (Fuckel) Rehm ]
[ Peziza sordida Fuckel
[ Pezizella sordida (Fuckel) Fuckel ]
[ Helotium sordidum (Fuckel) Rehm ]
[ Hymenoscyphus sordidus (Fuckel) W. Phillips [as ’ Hymenoscypha ']]
[ Phialea sordida (Fuckel) Sacc. ]
[ Peziza vulgaris var. sanguinella Berk. & M.A. Curtis ]
[ Pezizella vulgaris var. sanguinella (Berk. & M.A. Curtis) Sacc. ]
[ Peziza vulgaris var. myceticola Berk. ]
[ Pezizella vulgaris var. myceticola (Berk.) Sacc. ]
[ Peziza myceticola (Berk.) Sacc. ]
[ Hyalinia vulgaris var. myceticola (Berk.) Boud. [as ’ mycetophila ']]
[ Pezizella tyrolensis Rehm ]
[ Hymenoscyphus tyrolensis (Rehm) Kuntze ]
[ Hyalinia tyrolensis (Rehm) Boud. ]

Toivottavasti jokin noista tärppää :wink:

Marja

Kiitos Marja,

kävin nuo kaikki läpi mutta ei tärpännyt. Ilmeisesti lajia ei sitten ole laji.fissä ellen nyt puusilmäinen ole.

On niin kaunis laji että kyllä sille joku suomenkielinen nimikin pitää antaa. Miltäs kuulostaisi opaalinappunen :sunglasses:

Hei,

lajia ei löydy myöskään NM1:stä enkä onnistunut löytämään sitä vuoden 2000 askolistaltakaan (kiroviheitä voi tosin tapahtua). Laji on kuitenkin yleinen, ehkäpä sillä voi olla muitakin synonyymejä.

En tiedä, onko Calycina suvulla suomenkielistä nimeä. Allophylarialla on: vahanapot. Vain harvoilla kotelosienillä on suomalaisia nimiä ja minä en ainakaan niitä juurikaan edes kaipaa. Ne lattarit on kuitenkin osattava, jos haluaa tehdä yhteistyötä (mikä on vähänkin edistyneemmälle harrastajalle aivan välttämätöntä) muidenkin kuin suomalaisten kanssa.

Marja

1 Like