Limasieni paranvoi vai joku muu kummallinen eliö?

Su 14.8.2022 niitin viikatteella maalla kasvimaan reunoja ja hipaisin sen kärjellä kahta kasvustoa, jollaisia en ollut koskaan aiemmin elämässäni nähnyt (kuvat). Valkoiset pallukat roikkuivat kiinni kasvustossa hieman maanpinnan yläpuolella.

Niittäessä olin hieman rikkonut kahta valkoista pallukkaa ja tarkastelin yhtä niistä lähemmin jo kasvimaalla. Kokeilin sitä sormella ja se oli kovahko pinnalta sekä muruisen tuntuinen sisältä, jossa oli ikään kuin tummia itiön tapaisia pisteitä.

Yksi kasvin varressa oleva valkoinen pallukka oli leikkaantunut kokonaan irti ja myöhemmin kotona sunnuntaina tarkastelin sitä lähemmin suurennuslasilla lähivalaistuksessa. Se näytti tosiaan muruiselta, oli rapean kovan tuntuinen ja ihan kuin pallukka olisi ollut sisältä hieman ontto. Epäilin jopa, että se voisi olla jonkun pistiäistoukan kotipesä, joka on koostettu sitä varten valkoisesta rappauksesta, mutta vähän kenties kyllä kaukaa haettu ajatus.

En tullut tarkastelustani viisaammaksi, sillä en ole häävi biologina, mutta koska olen Ylä-Karjalan Luonnonystävien jäsen, laitoin tiedustelun siitä yhdistyksen What’s Up ryhmään. Aika monelta tuli kommenttina limasieni paranvoin kypsän valkoinen (siis tosiaan kirkkaan valkoinen) itiöpesä, mutta kun tarkastelin ko. sienestä otettuja kuvia ja tietoja netissä, niin jäin silti vielä hieman epäröivälle kannalle. Tiistaihin mennessä valkoiset pallukat eivät olleet muuttaneet pellolla muotoaan vaan jököttivät isäntäkasviensa alavarressa.

Siksi kysynkin tämän palstan asiantuntijoilta tarkennusta siihen, että mistä eliöstä mahtaa olla kysymys. Oheiset kuvat auttanevat arvoituksen ratkaisussa.
Limasieni on mutta ei paranvoi vaan paransylki – Mucilago crustacea. Muodostaa tyypillisesti sukkulamaisia kasvustoja heinille ja risuille. Pinta koostuu tuollaisesta hiutaleisesta helposti irtoavasta kalkista.