Paranvoi vai paransylki?

Sää on ollut sateinen, lämmin ja välillä aurinkoinen joten limasieniä löytyy. Kuvien kohde on ehkä paranvoi tai paransylki. Löytyi Keiteleeltä lähdekorvesta. Kasvoi sammaleen, mustikanvarpujen ja pienen lahopuun päällä. Pinta-ala 15 cm x 5 cm ja paksuus enimmillään 2 cm. Puhelimen kameralla en valitettavasti saanut kovin tarkkoja kuvia. Mikähän tämä limasieni on?


Vähän vaikea sanoa mitä tuosta tulee, on vielä sen verran limakkovaiheessa. Periaatteessa mahdollisuudet ovat juuri nuo kun jo mainitsit - joku paranvoilaji taikka paransylki. Itse en uskalla arvata juuta taikka jaata. Ehkä Marjalla on tarkempi näkemys, jos sattuu tämän huomaamaan.

Hei,

huomasin kyllä.

En vaan ole koskaan päässyt seuraamaan paransyljen limakon kehittymistä luonnossa. Se kuitenkin kiipeää mielellään kasvien varsille enkä nyt äkkiseltään muista löytäneeni sitä aivan maan rajasta. Tässähän osa limakkoa on vielä jollain puulla, mutta jääkö siihen… Jos paikka on lähellä ja sen muistaa, niin kannattaa käydä vilkaisemassa millaiseksi kehittyi. Oppisimme foorumilla taas jotain uutta.

Kävin eilen ruokasieniä poimimassa ja huomasin metsäpohjilla lukuisia kellertäviä kehittymässä olevia limakkoja ja maapuilla myös kehkeytyviä ja kypsiäkin esiintymiä. Tuli tehtyä kymmeniä keräyksiä: Didymiumeja, Physarumeja, Comatricha pulchellaa ja pari Craterium braunianum var. brunneun esiintymääkin ym. Ikäänkuin niissä ruokasienissä ei jo olisi tarpeeksi puuhaa :sweat:

t: Marja

PS. Limasienet eivät kasva alustassaan kuten sienet tai kasvit. Limakot tosin kasvavat kokoa, mutta ne liikkuvat eli eivät ole juurillaan tai rihmoillaan kiinni kasvualustassa. Limasieni on itiöitä tuottava eläin.

1 tykkäys

Outo ilmiö [Mucilago crustacea, paransylki] - Sienet / Limasienet - LAJI.FI-foorumi

Hei!
Eilen yritin etsiä tätä kohdetta uudelleen, mutta en löytänyt, vaikka tunnin kolusin 40 x 50 m aluetta. Sivutuotteena kyllä löysin samalta alueelta kaktussienen joten ei jäänyt harmittamaan.

Tänään tärppäsi heti viiden minuutin jälkeen. Limasienen väri oli suurelta osin muuttunut lähes mustaksi. Aikaa alkuperäisestä kuvasta on kulunut 50 tuntia. Limasieni ei juurikaan ollut liikkunut alkuperäisestä paikastaan. Se oli edelleen lahon ja ohuen puunrungon päällä. Osa oli sammaleella ja varvuilla. Suurimmat vieressä olleet varvut olivat 20 cm korkeita, joten kovin korkealle tämä limasieni tuskin olisi päässyt, jos olisi “yrittänyt”. Toivottavasti uusista kuvista on jotakin apua.
Kiitokset Marjalle ja Henrille tähänastisista tiedoista.



Hei Marja, olisiko sinulla laittaa kuvaa miten otat, säilytät ja talletat jne noita limasieninäytteitä? Kiinnostaisi kovasti, vaikka en niistä paljoa ymmärrä, mutta aina niitä ihmettelen ja kotiin raahaan. Siihen se yleensä sitten tyssää.

Hei,

metsäkamerani (kymmenkunta vuotta käyttämäni Canon poweshot) meni rikki ja en ole vielä hankkinut uutta. Mutta voin kertoa miten toimin. Minulla on lokerikkoja (esim. vieherasioita) mukanani vyölaukussa ja usein lisäksi sienikorissakin ja kerään näytteet niihin. Mielenkiintoisimmista otan yleensä myös ainakin puolenkymmentä makrokuvaa, jos siis kamera on mukana ja kunnossa. Kotona sitten laitan näytteet kuivumaan talouspaperin päälle monitoimikoriin, johon kasaan talouspapereille näytteitä. Kirjoitan paperiin keräyspäivän ja -paikan. Laitan väleihin vähän tukevampaakin paperia tueksi. Minulla on vain vanha nokialainen kännykkä (laitteet käytetään loppuun=ajatellaan sitä luontoakin), enkä ole kovin tarkka keräyspaikasta. Kirjaan siis vain alueen. Limasienethän voivat seuraavana vuonna (tai 10 vuoden päästä) olla ihan eri paikassa kuin löytöhetkellä. Tosin itiöt leviävät suurimmaksi osaksi siihen lähistölle eli niitä todennäköisimmin löytyy sieltä joskus myöhemminkin, jos olosuhteet ovat suosiolliset. Mutta tuskinpa täsmälleen samasta kohdasta. Puun kannoilla ja järeillä maapuilla samoja lajeja voi tosin löytää vuosikausia, kun olosuhteet ovat olleet sopivia.

Menetelmäni ei ole paras mahdollinen, sillä minulla ei ole taiteltavien pahvirasioiden aihiota. Jos homma tehdään oikein, niin repusta otetaan aihio, josta taitellaan rasia, jonka pohjaan laitetaan pisara pikaliimaa. Näyte siis kiinnitetään liimalla rasian pohjaan ja kansi laitetaan kiinni. Kanteen laitetaan keräyspaikalla etiketti, johon kirjataan näytenumero ja keräyspaikkatiedot koordinaatteineen. Rasia laitetaan reppuun ja viedään kotiin, jossa kansi avataan ja näyte kuivatetaan ja määritetään. Määritän vain mielenkiintoisimmat löydöt heti tai lähiaikoina ja loput tutkin ja määritän talvella. Les Myxomycetes yleensä riittää määrityskirjallisuudeksi, mutta tarvittaessa pyydän apua esim. Marianne Meyeriltä. Tosin en ehtinyt määrittää kaikkia viime vuoden löytöjäkään viime talvena, kun tein uuden ennätykseni lumensulamisrajan limasienissä toissa keväänä (yli 400 näytettä+muut näyteet ja pikkukotelosieninäytteet ym. ). Nyt pitäisi välttää ylikeräämästä ja se on minulle luultavasti liian suuri haaste.

t: Marja

1 tykkäys

Ok, eli ymmärsinkö oikein, että keräämäsi näytteet voivat olla eri-ikäisiä ja niistä saa määritettyä lajin? Vai keräätkö vain kypsiä?

Olen yrittänyt näitä kypsytellä ja oikeastaan se mitä kypsyy on kylläkin home eikä se limasieni…

Hei,

kerään näytteeksi vain kypsiä limasieniä. Raaoissa ei ole määrittämiseen tarvittavia mikroskopisia ominaisuuksia.

Jos löytyy melkein kypsiä, niin osan voi tuoda kotiin ja yrittää kypsyttää jossain varjoisessa paikassa (voi esim. suihkutella vettä ilmaan näytteen päällä , jos on kuumat kelit) tai muovirasiassa jääkaapissa. Mutta se ei aina onnistu. Ei kyllä aina onnistu luonnossakaan.

Jos löytää raakoja läheltä tai paikassa, jossa käy esim viikottain hakemassa kantarellejä tms., niin esiintymän voi merkitä esim. laittamalla jonkin kepin pystyyn esiintymän viereen.

t: Marja

1 tykkäys

Hei!

Yritetäänkö vielä selvittää oliko se tunnistamaton limasieni paranvoi, paransylki vai joku muu. Ensimmäiset kaksi kuvaa otin lauantaina 5.7. Eiliset huonolaatuiset kolme kuvaa on otettu maanantaina 7.7. Nämä kaksi viimeistä ovat tiistaiaamuna 8.7. otettuja kuvia. Näistä sain vähän tarkempia. Kuvassa olevat kaksi “pompulaa” ovat samat kuin lauantain kuvissa. Nämä pompulat ovat sulkasammaleen päällä. Pinta on hyvin tummaa ja pinnan alla on edelleen valkoista. Otin nämä talteen ja laitoin taloni viereen varjoisaan paikkaan unkarinsyreenin alle. Alkuperäinen paikka oli neljän kilometrin päässä lähdekorvessa.


Ei tuosta ota oikein selvää. Kehitys on ilmeisesti häiriintynyt, liekö sadekuuro iskenyt kesken kehityksen.

Paransylki on tällaista hiutalepintaista ja sellaisena helppo tuntea

Mutta sade huuhtoo hiutaleet pois ja paljastaa tumman sisuksen jolloin onkin aika erinäköinen

Periaatteessa tuo löytösi voisi olla kesken kehityksen jäänyttä paransylkeä. Mutta valkoiset paranvoit ovat yleisiä. Voisi varmaan olla myös jotain tällaista kehityshäiriöistä paranvoita.

Limasienten määrittäminen kesken kehityksen on usein vaikeaa ellei mahdotonta. En usko että tuosta pystyy varmasti sanomaan lajia.

Kiitos Henri!

Laitan kuitenkin vielä viimeisen yrityksen. Yritin tarkentaa ja suurentaa lauantaina ottamaani kuvaa. Jonkinlaista hiutaleisuutta tässä kyllä näkyy. Onko tämä kuitenkin paransylki?Toivottavasti tästä kuvasta on apua. Rankkasateita täällä oli joten limasienen kehitys on jäänyt kesken. Voi voi sanoi paranvoi ja sylkäisi :).