Keltainen limasieni?


DSC_0197_2~2

Ajattelin ensin Paranvoiksi, mutta ei kasvanutkaan lahopuulla, vaan aluskasvillisuuden päällä.
Kasvupaikka oli suon reunametsää, jossa kasvoi suopursuakin, mänty/kuusi valtapuuna.
Kuvat pikkasen huonot, mutta olisi kiva jos niistä saisi määrityksen.
Paikka oli pomarkku , 2.8.2022

1 tykkäys

Ei pysty määrittämään. Keltaisia limakkoja on monilla lajeilla.

1 tykkäys

Kiitos, näin arvelinkin.
Oli vaan erillaisen näköistä , mitä olin aiemmin nähnyt.

Hei,

keltaisia limakkoja on todellakin useilla lajeilla, mutta kaikki lajit eivät esiinny karikkeella ja usealla lajilla on jokin aika vuodesta, jolloin ne ovat runsaimmillaan. Tästä voisi kehittyä esim. Physarum virescens.

Tällaisia esiintymiä on hankala löytää myöhemmin, sillä ne kehittyvät itiöpesäkkeiksi ja vaihtavat väriä. Jos löytöpaikalle kuitenkin pääsee muutaman päivän päästä, niin se kannattaa merkitä esimerkiksi jollain puunoksalla tökkäämällä se esiintymän viereen.

t: Marja

1 tykkäys

Kiitos marja!
Jotain Physarumia mieteinkin. Mutta missään sieni ynm määritysoppaassani ei noita limasieniä oikein esitellä, enkä ottanut näytteitäkään kun en omista vielä mikroskooppia.
Tällä kertaa en päässyt uudestaan käymään paikalla.

Hei,

limakoista on hankala määrittää. Mutta kun on muutaman kerran merkannut limakon ja käynyt katsomassa, miksi kehittyi, oppii jotain. Limakon väriä ei varmaankaan edes tiedetä kaikista lajeista.

Suomessa on ilmestynyt limasienikirja ja itse asiassa siitä toinenkin “paranneltu” painos. Eivät edes ole hintavia. Olisikohan niitä vielä saatavilla luomuksesta. Paras tietolähde on tällä hetkellä käsittääkseni kuitenkin ranskalainen Les Myxomycetes (maksoi muistaakseni n. 150 €). 2 kirjaa, toisessa kuvat ym. ja toisessa kuvaukset sekä ranskaksi että englanniksi.

1 tykkäys