Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Limasieniä [Physarum leucophaeum]

Saako kuvista selvää mitä limasieniä ovat?


Kuvattu 21.10.2018 Kokemäellä


Kuvattu 21.10.2018 Kokemäellä


Samat limasienet kuin edellisessä kuvassa 26.10.2018

1 tykkäys

Hei,

kesällä limasienet kypsyvät todella nopeasti jopa tunneissa, mutta viileämmillä ja kosteammilla keleillä ne eivät pidä kiirettä. 5 päivää ja kypsyminen on vielä kesken!

Pintaan (peridioon) näyttäisi olevan kehittymässä kalkkia eli uskoisin, että kuuluvat Physarales-lahkoon, mutta sukua saati lajia on vielä vaikea edes veikata.

Odotellaan vielä: Marja

Kiitos tiedosta. Ehdin vasta viikonpäästä paikalle, ehkä liian myöhään.

Hei,

jos ei nyt ihan rankkasadetta tule, niin voivat olla ok. Asiakseen näiden takia ei kannattane kauempaa lähteä, mutta mielenkiinnosta kyllä. Jotkin limasienet kestävät pitkälle talveen, kevääseenkin. Esim. pystyssä olevilla lahopuilla ja pensailla ne hyödyntävät talven antaman mahdollisuuden levittää itiönsä laajemmalle.

Marja

Tältä näyttivät tänään.

Hei,

otitko näytteen?

Nämä ovat nyt selvästikin kypsiä, mutta äkkiseltään aika outoja minulle. Itiömassan väri on kovin vaaleaa Physarales-lahkoiselle ja pesälleen pinnalla ei ole juurikaan kalkkia. Osaahan tämä joku Didymium ehkä silti olla tai sitten ei. Lepidoderma vai meneekö Trichiales puolelle, olen siis ihan ymmällä ja niin tavanomaiselta kun näyttivät nuorina :huoh:

Joskus jotain tapahtuu kehityksessä, eikä tulos ole lajityypillinen. En ole itsekään kaikkia Suomen lajeja löytänyt, enkä välttämättä muista ihan kaikkia löytämienikään tuntomerkkejä. Kun nyt aloin tätä kommentoida, niin haluaisin itsekin tietää, mitä ovat, joten tutkisin kyllä näytteen,

Marja

Otin näytteen. Värisävy on muuttunut aikalailla.

1 tykkäys

Hei Marja, haluatko vielä tutkia näytteen? Kiinnostaisi tietää mitä lajia ovat, joten olisin kiitollinen avusta. Vai vaikuttavatko niin tavanomaisilta ettei kannata tutkia?

Hei,

miten en huomannut, että olit vastannut. Tuossa viimeisimmissä kuvassasi näkee jo pintakalkin ja veikkaisin, että on jokin Didymium (tai Physarum) ja ehkä yleinenkin. Kasvualusta on edellisessä kostea eli ehkäpä pintakalkki ei näy kunnolla, jos ja kun kypsä limasienikin on kostea. Voin tutkia näytteen. Ota yhteyttä: marjamaalta@luukku.com

Marja

Hei,

näyte tuli eilen ja olen tänään tutkaillut sitä. Hankalahko oli, sillä pinnalta löytyi jo homerihmojakin. Pinnalla ei kuitenkaan ollut kalkkikiteitä, kuten Didymiumeilla ja kun muutaman hajoitti, voi todeta, ettei kolumnellaakaan löytynyt. Itiöt olivat tietenkin niitä kaikkein tavallisimpia, ruskeita, pienipiikkisiä ja 10 mikrometrin molemmin puolin. Kapillitio oli väritöntä verkkoa. En löytänyt siitä kalkkisolmukkeita ja peridiossakin oli vain hieman kalkkijyväsiä, mutta jalan suonisuus, itiökoko ja kapillitiokin (kalkkisolmukkeiden puuttumisesta huolimatta) sopinevat _Physarum lecophaeum_ille. Mielestäni se on jopa yleisempi karikkeella kuin puulla, joten sekin sopii.
Itiöt olivat siis ehtineet kehittyä, mutta jotain kehityshäiriötä tässä oli ja homeetkin ehtivät kimppuun ennenkuin ehti kunnolla valmiiksi.

Marja

1 tykkäys

Kiitos määrityksestä!