Taas keräsin vahingossa limasienen. Kasvoi hiirenportaan viime vuoden ruodin tyvellä. Maastossa oli ihan musta, joten ajettilin jotain Durella tms. Kotona karvas totuus paljastui, tyhjiä itiöita ja pintakalkkia.
Kapillitio on ilmeisesti sekä ruskeaa että väritöntä. Mitä itiöille on tapahtunut kun vain kuori jäi? Olisiko lajiehdotuksia?
1 tykkäys
Nyt kun se on kuivunut pöydällä pari päivää ajattelin, että saisin kuvan itiöstä, jota en ole murskannut. Vedessä ei löytynyt yhtään ehjää itiötä, KOH:ssa löytyi muutama kuten kuvassa. En painanut peitelasia yhtään, annoin lasin vain pudota omalla voimallaan.
Lähin mihin päsen on Diderma effusum, josta ulkoperidio on pudonnut pois. Mutta tuski sekään.
Hei,
Didermojen kalkkijyväset ovat yleensä pyöreitä, tämän näyttävät kulmikkailta, mutta ovatko kulmat riittävän jyrkkiä Didymium difformeksi jää kuvistasi epäselväksi. Eikä se yleensä noin tiheinä mattoina edes esiinny. Les Myxomycetes kirjassa Didymium comatumilla on juurikin tuonkaltaiset jyväset, mutta en ole itse ko. lajia löytänyt, joten en tiedä, millaisina rykelminä se esiintyy… Mutta se lienee silti lajiehdotukseni.
Terkkuja: Marja
Hei,
unohtui kommentoida tuota itiökysymystäsi. A) kuivat itiöt ovat usein aluksi vähän rutussa ja virkoavat vedessä. B) homeet tyhjentävät itiöitä, tällöin ne eivät toivu vedessä.
T: Marja
Kiitoksia!
Didymium jätin huomiotta kun piti olla tähtimäisiä kalkkikiteitä. En noita oikein tähdiksi osaa hahmottaa, enemmän polygoneja. Ulkoperidion kiteet olisi oltava “sharp stellate lime crystals” Härkösen mukaan, mutta sisäkiteiden muodosta en löytänyt mitään tietoja.
Hieman munamuotoiset itiöt sen sijaan sopisi hyvin muutaman ehjän itiön perusteella ja samoin ruskea kapillitio.
Ei näytä olevan mikään yleinen laji kuin ei löydy edes Janne Svenssonin sivulta.
Eka kuva oli niin karmea isolla näytöllä, että vaihdoin sen toiseen. Tarttis varmaan päästä Ikeaan hakemaan vähän valaistustilpehöörejä ennenkuin käytän sitä kameraa uudestaan.
Hei,
muutamasta kuvasta on vähän arveluttavaa määrittää eli tuolla lajiehdotuksellani on vahvaa epävarmuutta mukana semminkin, kun en ole itsekään sitä löytänyt. Mutta kun se kalkki nyt on kulmikasta, niin mielestäni Didymium sopii paremmin. Tällä näyttäisi olevan paljon kapilliota (näen jopa yhden dichotomously branced-haarauman, joka sopii Les Myxomycetes kuvaukseen) ja se on aika tummaa, D. difformella vaaleampaa. Toimita näyte luomukseen, niin Elina varmaan joskus tutkii ja kertonee sinulle mielipiteensä lajista.
Pitänee tosin kiinnittää enemmän huomiota noihin yleisenä pitämiini D. difforme esiintymiin ja vaivautua keräämään ja tutkimaan useammin. Kun nämä eivät taida juurikaan erota ulkonäöllisesti, voi olla, että olen haksahtanut pitämään asiaa liian itsestään selvänä…
Terveisin: Marja
Härkönen sanoo myös, että “Capillitium very abundant, not dividing”. Tässä se ei ollut abundant, melkein kaikki paikat, jossa näin kapillition on kuvissa. Nowotnyn mukaan pitäisi olla tummia jyväsiä kapillitiossa ja kyllähän siellä näyttä olevan jotain sellaista.
Nowotny sanoo myös että difforme ja comatum usein kasvavat yhdessä, hmmm…