Keltaiset nuijamaiset

Nämä keltaiset limasienet löytyivät 5.9.2016 mesiangervon varsilta.
Pinnalla on keltaisia kalkkisolmukkeita, mutta pesäkkeen sisällä oli valkoisia kalkkisolmukkeita. Itiöt olivat ruskeita, pieni piikkisiä ja kooltaan noin 10 mikrometrisiä. Päädyin hieman epäröiden Physarum sulphureum määritykseen. Mielestäni kalkkisolmukkeet eivät olleet isoja ja eivät ne kovin kulmikkailtakaan vaikuttaneet. Lisäksi värikin voisi olla ruskeampi, joukossa oli tosin yksilöitä, joilla ei ollut pinnassa kovin runsaasti kalkkia ja ne olivat siten ruskeampia.

Muita lajiehdotuksia?

Katsos vain, mä en tiedä näistä mitään mutta, eiks Physarum sulphureum ole pyöreä kun pallo, ja dinun kuvassasi se on munan muotoinen! Istui se ajatus vain silmään.

Hei,

en löytänyt netistä kuvia P. sulphureumista, lienee harvinainen. Kuvaus löytyy kyllä Discoverlifen sivuilta:
http://www.discoverlife.org/mp/20q?search=Physarum+sulphureum

Les Myxomycetes-kirjan kaavassa on Key 3

  1. Sporocysts prolate (obovoid or cylindic-clavate), sometimes sessile, subclobose or plasmodiocarpous, stalk stout, rather short, columnella absent

Sporocysts about 0,7x0,6 mm, pale yellow, pale orchraceous, olivaceous brown on a grey background. Stalk usually thicker at the base, about 0,4 mm white, orchraceous, yellowish brown. Capillitium reticulate, the lime nodes large, angular, white or yellowish, sometimes forming a pseudocolumnella. Spores 9-11,5 micrometers, spinulose. On wood and dead leaves. 230. P. sulphureum Alb. & Schweinn, Cosm, rare in Eur.

Jotta ei se muoto nyt ihan oikea ole, eiväthän nämä sylinterimäisen nuijamaisia ole ja tuo kuvauksen maininta alustasta, puu tai kuolleet lehdet, ei oikein sekään täsmää. Lisäsin jo määritykseeni cf:n :wink:

Yksi mahdollisuus olisi P. melleum, mutten huomannut kolumnellaa, jonka pitäisikin olla pieni. Pitänee vielä tarkistaa sekin, sillä jos tämä ei ole kumpikaan, niin minulta menee vaihtoehdot vähiin. Itselle uudet lajit vaativat määrittyäkseen joskus paljon töitä ja jotkut keräykset jäävät silti määrittymättä (jotkut jopa siihen asti kunnes laji kuvataan uutena).

Kävin hajottamassa pari itiöpesäkettä, enkä löytänyt kolumnellaa. P. melleum linee siis pois suljettu lajivaihtoehto.

Jos laji on harvinainen, niin siitä tiedetään vähän. Limasienillä on jonkin verran vaihtelua sekä habituksessa että mikroskopiassa, joten miksei P. sulphureumillakin. Olen löytänyt kotelosieniä sekä lehdiltä, että kasveilta. Limasienet liikkuvat, joten lienee mahdollista, että nämä ovat hiippailleet lehtikarikkeelta mesiangervon varsille.

Ellei muita vaihtoehtoja ilmaannu, niin tämä menee kokoelmiini kylmäkäsittelyn jälkeen Physarum cf. sulphureum määrityksellä.

1 tykkäys