Keltainen Physarum? [Physarum citrinum, sitruunasolmunen]

Vai joku muu? Saarijärveltä tänään:

Kasvupaikkana pystyyn kuolleen ison haavan tyviosan kaarna, että maahan pudonneet palat. Melko luonnontilainen kallioalue.

1 Like

Vihersolmunen on nuokkuva olemukseltaan ja perä on pitkä, oheneva ja voimakkaasti pitkittäisuurteinen. Sinun löytösi ei oikein sovi mielestäni vihersolmuseksi.

Keltaisia kalkkisolmukkeita kuvissasi näkyy joten joku muista keltaisista Physarumeista. Niitä on muutamia lajeja. Craterium aureum kannattaa myös kurkata. En osaa ehdottaa mitään tarkempaa lajia tähän. Saattaisi vaatia skooppauksen. Hieno löytö.

1 Like

Ne muut on ilmeisesti jonkin verran harvinaisempia. Sen takia koetin tuota mallailla… Paikka on kyllä sellainen, että se voi tarjota yllätyksiä. Mahdollinen limakko oli sitten keltaista, mistä ei tullut nyt kuvaa.

Näytteen otin ja koetan tutkia sitä vähän lisää, mikroskooppi puuttuu kyllä edelleen…

Itsekin passailin aika pitkään mikroskoopin hankinnan kanssa. Lopulta ostin toissa keväänä tämän

Postikulujen ja tullin kanssa kokonaishinta on noin 700 taalaa. Päälle tulee alle satanen lisätarvikkeista kuten aluslaseista ja tarvittavista kemikaaleista.

Ei mikään huippuskooppi mutta riittävän hyvä ja kun sisältää tuon kameran voi katella myös livenä kuvaa usb:n kautta tietsikan ruudulta ja dokumentoida näkymät kuvilla. Koukuttavaa puuhaa tuokin on…

1 Like

Hei,

habitus ei todellakaan vakuuta P. viridemäiseltä. Suomesta on löydetty myös Physarum citrinum-lajia, joka sopisi habitukseen jo vähän paremmin. Tämä voi toki olla jotain muutakin.

Onko sinulla näytettä? Voisin vilkaista. En tarvitse kuin kolmisen itiöpesäkettä.

Kiva löytö: Marja

1 Like

Taidanpa laittaa tuon mikroskoopin tilaukseen. On ihan budjetissa vielä :+1:

Kävin uudelleen. Aikamoinen rämpiminen vaihteeksi maitse, puu sijaitsee hyvin vaikeakulkuisessa paikassa kallion laen tuntumassa. Mutta kannatti. Löysin lisää, varmaan satoja eri-ikäisiä ympäriinsä puun tyvellä ja sain paremmassa kunnossa olevan näytteen. Eilen ei ollut näytteenottovälineitä mukana:

Osa vanhemmista oli menettänyt väriään. Postitan näytteen tällä viikolla :smiling_face:

1 Like

Hei,

runsas näyte tuli ja sain äsken skoopattuakin. Itiöt olivat vaalehkon ruskeita, hyvin pienipiikkisiä ja “läikikkäitä” eli piikkitihentymiäkin oli, 8-9,5. Kapillitiossa oli runsaasti pieniä, keltaisia, pyöreähköjä kalkkisolmukkeita ja väritöntä putkistoa. Kun pintakin vaikutti hieman suomuiselta/ryynimäiseltä, päädyin Physarum citrinum määritykseen. Tarkistin myös netistä limakon värin, jonka piti ollakin keltainen.

Lajista on alle 10 keräystä maastamme, enkä ole itsekään onnistunut sitä vielä löytämään eli kuuluu sinne löytötoivelistalleni… Suosittelen näytteen toimittamista johonkin museoon tai vähintään kirjaamista laji.fi-sivustolle.

Todellakin kiva löytö: Marja

Lisäys: metsäreissuilla kannattaa pitää puukko ja jokin rasia mukanaan. Itse suosin vieherasioita.

1 Like

Iso kiitos! :smiling_face:

Laji.fi:ssä ei olekaan entuudestaan kuin vain yksi havainto, vaikka keräyksiä on vähän enemmän. Onkohan osa kuinka vanhoja… :thinking: Pistän näytteen menemään sitten museollekin.