Keltainen Physarum

Pakkaan ja määritän viime vuoden keräyksiäni ja vuoroon tuli tämä keltainen alle millikokoinen Physarales-lahkoinen tapaus. Jostain oli jo osa peridiota hilseillyt pois ja tumma itiömassa keltaisine kalkkisolmukkeineen oli näkyvissä. Itiöt tummahkoja, pieninystyisiä, luokkaa 9-11.

Keräykseni pesäkkeet olivat perättömiä. Kun itiöissäkin oli seassa muutamia kehityshäiriöisiä eli perän puuttuminen oli olosuhteiden vuoksi ymmärrettävää, niin Les myxomycetes-kirjan avulla päädyin Physarum auriscalpium määritykseen eli ilokseni itselleni uuteen lajiin. No, sitten luin siitä sen pienellä kirjoitetun huomautuksen, että joskus sitä voi olla vaikea erottaa P. oblatumista. Kun tämä nyt oli selvästi keltainen, ei oranssia ja jostain itiöpesäkkeistä oli vielä jäänyt alaosastaan hieman ruskeasävyinen kuppikin, jouduin vaihtamaan määrityksen. Lienee siis Physarum oblatum. Kuvittelin sitäkin itselleni uudeksi, mutta, kun menin lisäämään listaani, totesin löytäneeni sitä jo kymmenen vuotta sitten :roll_eyes:

Laji on aika harvinainen.

1 Like

Hieno, olis kiva löytää. Laji.fissä on vain yksi havainto parinkymmenen vuoden takaa.

Täsä on muuten yksi aika hyvänoloinen uusi myxosivusto. Löytyy asiallista kuvaa tuosta oblatumistakin

Onko harvinainen, vai vaikea löytää kun on noin pieni?

Hei,

kyllä se on mielestäni harvinainen (löydän kymmenen vuoden välein…). Suomessa ei ole lajista museoissakaan kuin muutama näyte, joka myös puoltaa harvinaisuutta. Noin värikäs on lisäksi helpompi havaita kuin esim. ruskea max 0,5mm kokoinen Licea castanea, joka on mielestäni yleinen ja siitä onkin museoissamme 10-20 näytettä.

Eihän tämä mitenkään mahdottoman pieni ole - ainakaan henkilölle, joka harrastaa myös pikkukotelosieniä, joissa löytyy alle 0,1 mm kokoisiakin. Ne tosin onneksi esiintyvät usein rykelminä ja voivat väristään riippuen värjätä alustaansa eli ne ovat siten helpompi havaita. Hankalia ovat esim. yksittäiset, ruskeat 0,1mm kokoluokkaiset ruskealla alustalla siis esim puulla tai karikkeella.

t: Marja

1 Like