Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

Physarum albescens


#1

Kävin taas tänään katsastamassa limasienitilannetta. Vaikka yli 90% maan pinnasta on täällä vielä lumen peitossa, niin löysin pälvipaikoilta 17 esiintymää. Kun näin näiden roikkuvan risun alapinnalla, tuumin, että taas jollekin yrittäjälle kävi köpelösti ja se kuivui kesken kehityksen. Poimittuani risun, huomasin, että joistain vilkkui ruskeaa itiömassaa ja esiintymä oli siis kypsynyt. Kuvittelin tosin risun latvassa olleen toisen lajin ryömineen päältä ja jättäneen kuona-aineensa näiden pinnalle. Kotona pintamikroskoopilla tajusin löytäneeni keväisen Physarumin ja Les Myxomycetes-kirjasta jo Physarum albescens lajin kuvan vilkaisu aiheutti voittajafiiliksen. Jess, ilmeisesti itselleni uusi laji!!! Mikroskopiakin sopii vallan mainiosti ko. lajille,

Tämä on 170. löytämäni limasienilaji ja, ellei joku muu ole tätä lajia löytänyt Suomen limasienet-kirjan uuden painoksen ilmestymisen jälkeen, jälleen kerran Suomelle uusi laji.

Koska minulla nyt kauden käynnistyessä täälläpäin on jo parikymmentä keräystä näistä lumensulamisrajan lajeista, odotan kauden olevan kohtuullisen runsas, kunhan se pääsee kunnolla vauhtiin. Olen parhaina keväinä kerännyt yli 100 näytettä ja huonoina en juuri yhtään. Surkein vuosi oli 2014, jolloin täällä oli talvella lunta vain mitättömän vähän.


#2

Kävin tänään samalla pälvellä, jolta löysin tätä ilmeisesti harvinaista Physarumia viime vuonna ja melkein samassa kohdassa kuin viime vuonnakin tätä löytyi muutamilta oksilta ja risuilta ja yhdeltä heinältäkin.

Hienoa, saan toisenkin näytteen lähetettäväksi Pietariin.