Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Pari limasientä nimeä vailla ja pari kuvaa muuten vaan

Viime viikkoina kuvattuja vähän oudompia taikka harvemmin kuvattuja limasieniä akselilta Helsinki-Sipoo.

  1. Täplätähtinen (Lepidoderma tigrinum). Kuvan alaosan valkoiset pallukat myös kiinostavia, tuovat vähän mieleen jonkun vaikkapa vispisen limakon mutta voivat kyllä olla melkein mitä vain. Jos kelit suosii pystyn luultavasti seuraamaan tätäkin josko sieltä jotain kehittyy.

taplatahtinen312102019viikkivalmismini

  1. Tämä on Metatrichian alkuvaiheen itiöpesäke. Luultavasti M. vesparia eli tulitakkunen joka on lajiparista M. floriformis/vesparia se yleisempi.

Edit. Kuvassa ei ole Metarichia vaan Trichia botrytis, tummanuoranen.

taplatahtinen112102019viikkivalmis3mini

  1. Kehittyvä vihersolmunen (Physarum viride)

vihersolmunen703102019hindsbyvalmismini

  1. Tätä mallailen havassolmuseksi (Physarum staminipes). Kuusen näreen kaarnalla Sipoon Hindsbyssä.

havassolmunen103102019hindsbyvalmismini

  1. Sammalsomusta tullut monta kertaa kuvattua ja varmaan tämäkin on k.o. lajia. On vaan pikkuisen normista poikkeava kun noin siististi yksittäin nuo itiöpesäkkeet sammaleella. Vai olisiko joku toinen sammaleille kiipeävä keltainen laji mahdollinen?

sammalsolmunen413092019hindsbyvalmismini

  1. Tätä en nyt saa oikein edes suvulleen. Kehittyvä Didymium clavus eli kiekkovitinen vähän mielessä mutta voi tämä olla joku Physarumkin ehkä, eli en tästä oikein saa otetta. Kuvattu eilen tuntemattoman kasvin varrelta. Itiöpesäkkeiden leveys noin 0.8 mm. Olisko Marjalla ideoita tähän?

tutematonlimasieni213102019viikkivalmispikkumini

2 tykkäystä

Hei,

kesken kehityksen olevista on vaikea sanoa mitään varmaa, monella lajilla on keltainen limakko. Mielestäni viimeisessä kuvassa ei ole D. clavus vaan jokin muu physarales laji, ehkäpä D. sqamulosum. D. clavuksen pitäisi olla vieläkin littanampi.

Oletko koskaan kypsytellyt kotona hieman raakaa limasientä? Runsaasta esiintymästä voi ottaa osan ja laittaa kotona esim. johonkin luumutomaattti tms. muovirasiaan. Kostutettu takouspaperipala pohjalle, näyte sen päälle ja rasia ulos varjoon kypsymään, jos ei ole pakkasia tiedossa tai jääkaappiin. Sitten vaan seuraillaan olosuhteista riippuen muutama tunti/päivä, mitä tapahtuu. Aina ei onnistu ja voi tulla kehityshäiriöitä tai hometta, mutta joskus kaikki menee ok.

Limakkoa, joka siis voi lähteä ravinnon etsintään, en kuitenkaan laittaisi reiällisessä rasiassa jääkaappiin…

Marja

Kiitos Marja, olen kyllä ottanut näitä raakileita kotikasvatukseen mutta menestys on ollut sen verran heikkoa että pikkusen jääneet nuo kasvattelut. Joko ei kypsy taikka homehtuu. Olen kyllä yritellyt sisäkasvatusta, ehkäpä ulkokasvatus onnistuisi paremmin vaikka nyt loppukaudesta taitaa olla aika hidasta meininki. Jotenkin nuo limasienet ovat vaan niin hienoja elämänmuotoja että ei tee aina mieli rikkoa niitä kasvustojakaan.

Olisin korjannut tässä yhden määrityksen mutta edintointinamiskat on kateissa. Onko niin että omia kirjoituksia ja määrityksiä ei voi korjailla enää jonkun ajan päästä? Mielestäni olisi hyvä jos korjaus olisi mahdollista, muuten väärät tiedot jäävät nettiin ikuisiksi ajoiksi. Toinen vaihtoehto olisi poistaa koko ketju, mutta onkohan sekään mahdollista. Vai olenko vaan sokea kun en keksi miten tätä editoidaan?

Joka tapauksessa kuvassa 2. ei ole Metarichia vaan Trichia botrytis, tummanuoranen.

edit. Ylläpito muutti asetuksia, nyt vanhojenkin kirjoitusten editointi on mahdollista.