Pari vähemmän kuvattua limasientä

Laitanpa näistä pari kuvaa kun kuvamatskua ei juuri netissä ole tarjolla. Harmittaa vähän laittaa tällaisia minikuvia mutta täällä ei ole käytössä mitään copyright suojauksia kuville. Nämä on jotain 600x400 pikselin pakattuja kuvia eli reilun 100kb tiedostokoot kun originaalien resoluutio on noin satakertainen näihin verrattuna. Tämä näin vinkkinä ja toiveena ylläpidolle. Jos foorumia halutaan kehittää myös kuvien osalta niin copyright suojaukset olisi helppo tapa parantaa foorumia tältä osin.

Kuvattu kuluvana syksynä pääkaupunkiseudulla

  1. Sammalvitinen, Didymium melanospermum

sammalvitinen2413092019hindsbyvalmismini

  1. Silkkipamppunen, Stemonitopsis typhina

silkkipamppunen415102019auroravalmismini

  1. Rentoaumanen, Symphytocarpus flaccidus

remtoaumanen1404072019hindsbyvalmismini

  1. Täplätähtinen, Lepidoderma trigrinum

taplatahtinenstakki527102019valmismini

  1. Tummanuoranen, Trichia botrytis. Todennäköisesti tummanuoranen, harvinaisempaa kirahvinuorasta ei ehkä voi sulkea pois ilman kapillitionuorien mikroskopointia.

tummanuoranenstakki112102019mayrametsavalmismini

  1. Kehittyvä takkunen, Metatrichia sp. Näitä on kaksi lajia kukkatakkunen ja tulitakkunen. Tämä on mielestäni kehittyvä kukkatakkunen, mutta satavarma en ole. Ehkä Marjalla on tästä näkemys?

edit. Ei ole Metatrichia, oikea laji on Trichia botrytis, tummanuoranen

metatrichia5212102019mayrametsavalmismini

  1. Tätä näkee aika usein. Koko on vain niin pieni että ei makrokalustot oikein riitä. Näiden korkeus on luokkaa 1 - 1,5 mm. En ole varma ovatko limasieniä vaikka Comatrichioiden suunnalta vois tällaisia löytyäkin. Voi myös olla jotain minisientä. Elikkä jos joku tuntee niin apu olisi näissä tarpeen.

minisieni413102019mayrametsavalmisamini

4 tykkäystä

Hei,

jos tuossa viimeisessä kuvassa nuo vaaleat eivät ole homehtuneita, niin kyseessä on jokin Physarales lahkoinen esim. Didymium nigripes tms. Tämänkaltaisista yleisin on Physarum album, mutta se ei nyt ole kyseessä, koska pesäke on noin pyöreä ja ei nuoku.

Kesken kehityksen olevista on vaikea sanoa lajia. Kakkoskuvassasikin voisi olla myös jokin Comatricha ja miksei kolmosessakin voisi olla jokin Stemonitis?

Olisi hienoa, jos kuvan saisi helposti suurennettua jotta näkisi enemmän yksityiskohtia, Nyt pitää ensin tallentaa koneelle ja se on turhauttavaa ja jää usein tekemättä.

Marja

Kiitos Marja. Nuo viimeisen kuvan “limasienet” ovat vielä selvästi pienempiä kuin esim. nuokkusolmunen jota olen monesti kuvannut. Tätä on tullut vastaan useamman kerran mutta en saa siitä oikein otetta kun on tosiaan todella pieni ja aina tälläinen vähän ylimenneen oloinen.

Laitoin kuvia näistä nuorista kehitysvaiheista kun niistä ei ole oikein kuvamatskua tarjolla. Nuori rentoaumanenkin menee helposti pikaisesti vilastuna käämisestä, mutta rentoaumanen jää tuollaiseksi laakeaksi. Ekologia myös auttaa paljon kun se tykkää paahteisista hakkuualoista ja kuivista kantopinnoista. Tämäkin oli noussut paahteiselle kannolle hakkuualueella. Siitä ei ole vaan kuvia tarjolla just lainkaan.

Hei,

niinpä. opettavaisimpia olisivat kuvasarjat koko kehityksestä, mutta kohteita ei yleensä löydä seuraamisen kannalta riittävän läheltä…

Jos nuo vipot ovat alle millisiä/ puolimillisiä, niin Cribrariat ovat yksi mahdollisuus (esim C. vulgaris on sopivissa oloissa jollain alueella hetkittäin jopa yleinen). Ne vielä homehtuvatkin herkästi. Monet niistä on oman kokemukseni mukaan keskikesän lajeja, mutta olen tavannut esim. C. violacea myohäänkin syksyllä.

Havupuilta voi löytää pienehköä Comatricha elegans-lajia, mutten ole löytänyt sitä runsaana.

Hyvää yötä: Marja