Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Limasieni - tai jotakin muuta

Eilen kuvasin tuomen maapuulta tämän näköistä limasientä, suku lienee trichia, mutta sen lähemmäksi tuskin päästäänkään ilman mikroskooppia. Näytteen tallensin, kyllä. Ehkä ei ole kuitenkaan kyse sen harvinaisemmasta lajista. Rautalampi Tl Karjalankartano, Arvolanmäki. Kuusimetsän ja lepikön vaihettumisvyöhykkeellä. Jotenkin tuntuu erikoisemmalta, samalla alustalla kasvava vaaleansininen kääväkäs. Näkyy myös kuvissa.

Tuollaisia nuijamaisia ovat nuijanuoranen ja jotkut tupposet. Nämä erottaa varmasti kapillaatiosta eli onko se yhtenäistä verkostoa vaiko näkyykö paljon nuoranpäitä. Kuvasta tätä ei ihan näe. Varmaan siis nuijanuorasta taikka nuijatupposta.

Tuossa on myös paitsi näitä nuijamaisia perällisiä niin myös perätöntä mattomaista kasvustoa eli voisko olla kahta eri lajia. Tuo mattomainen tuo mieleen kiilto/mattonuorasen. Matto- ja kiiltonuoranen kasvavat sellaiselta mattomaiselta alustalta ja ne voi helposti nylkeä alustaltaan.

Hei,

kaksi lajia Trichiales lahkoisia (esim Trichia percimilis/scabra ja T, decipiens) ja tuo kolmannen homehtunut voi olla vielä kolmatta (esim. Physarum album). Kuvasta ei oikein kunnolla näe niitä ja homehtunutta on aika vaikea määrittä mikroskoopillakin, kun itiöt ovat rikki, paitsi joskus lajityypillisen kapillition avulla, Lajit lienevät kuitenkin niin yleisiä, ettei mikroskopiaan ole tarvetta.

Hyvät paikat ovat suosittuja ja joskus samalta alustalta voi löytää useita lajeja.

“Yhdelle kannolle ei mahdu kuin yksi laji”. Tämän “viisauden” toteaja ei ole mielestäni kummoinen kantojen sienistön/limasienistön tuntija :wink: Yhdelle neulasellekin voi mahtua useita lajeja ja olen joskus todennut nähneeni “sotia” elintilasta käytävän yhdellä heinän tai puun lehdellä.

Marja

1 tykkäys

Pienenä lisäyksenä, ei arvosteluna Marja sinun vastauksesta, mietin mitä tarkoitit kolmannella homehtuneella lajilla. Saatat olla oikeassa, vaikka maastossa katsoin sen olevan sinertävää kääväkästä! Yksityiskohtia on vaikeampaa hahmottaa pimeässä metsässä. Usein huomaakin ihan jotakin uutta, vasta kotona kuva-aineistoa katselemalla. Kiitokset Henrille ja Marjalle vastauksista!

Itsekin katselin näitä oransseja enkä edes huomannut että kolmoskuvassa on alavasemmalla ja myös ylhäällä tosiaan tuollaista valkoista pallomaista limasientä jolla näyttää olevan peräkin. Yleisiä valkoisia on useampia lajeja ja valkoisia perällisiäkin, kuten tuo nuokkusolmunen P. album, on vielä montaa lajia.