Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Keltaista kuusen maarungolla [Trichia decipiens]

Kohtasin nuo tänään. Limasieniä tunnen huonosti joten lajin osalta en osaa arvata mitään. Ekaa kertaa tuli skoopattua limasientä ja kiva näkymähän sieltä avautui. Mittasin itiöitä ja sain seuraavat tulokset: 11.4-11.7 x 10.2-10.9, Q=1.1, N=5. Niiden pinta vaikutti tiheän hienonystyiseltä. Ehdotuksia?

DSC05118d

DSC05120d

1 tykkäys

Taisin vahingossa löytääkin sopivan lajin. Eli näyttää sopivan perus nuijanuoraseen (Trichia decipiens). Tuoreena oisin saattanut tunnistaakin…

…Tai noh, en lajista mene sittenkään vannomaan, mutta suku lienee kuitenkin Trichia.

Hei,

vanno vaan :wink:

Kyllähän tuo ainakin minun silmissäni kovasti T. decipensiä muistuttaa. Laji on tavanomainen lahopuilla syksyisin. Raakana se on helpompi havaita, kun se muodostaa joskus laajojakin oransseja esiintymiä. Kypsymisen myötä väri muuttuu ruskeaksi.

Marja

1 tykkäys

Onpas hieno skooppikuva, mitähän tuollainen skooppi halvimmillaan käytettynä kustantaisi? Itselläni on kyllä useita mikroskooppiobjektiivejä (infinity type) joita käytän kameraan ympättynä usb mikroskoopin tapaan, mutta tuollaisella ratkaisulla ei pääse oikein mikronin tai parin detaljeihin.

Tuollaisia “ylikypsiä” nuijamaisia on mielestäni vähän vaikea tunnistaa lajilleen, tämäkin voisi olla makrohabituksen perusteella myös kaulus- tai nuijatupponen. Itiöiden koko ei näihin kyllä sovi mutta nuijanuoraseen sopii hyvin.

Tää oli uutena postikuluineen päälle kaksi ja puoli hunttia. Semmosta ei ammattilaiset suosittele ja on tässä omat puutteensa. Objektipöytään on tullut välys ja valonvoimakkuuden säätöä ei ole joten 1000x on aika himmeä. Oon kuitenkin alkuun päässyt tällä ja lajeja saanut määritettyä. Sitten joskus sadan vuoden päästä ostan paremman jos sattuu olemaan ekstraa sen verran lompakossa. Kuvaan pokkarilla+jalustalla okuläärin läpi ja joskus tulee ihan kivoja otoksia ja joskus taas ei niinkään. Parhaan tuloksen saisi varmaan järkkärillä + sovittimella. En omaa paljoa tietämystä/kokemusta skooppiasiosta joten en oikein osaa sen tarkemmin sanoa mitä pitäisi maksaa käytetystä kohtuu laadukkaasta pelistä, mutta kuvittelisin että alle tonnilla semmoisen voisi saada.

Hei,

jos katsoo ylempää kuvaa tarkemmin, näkee, että pesäkkeestä törröttää paljon kapillition päitä eli kyseessä on Trichia. Lienevätkö tupposet Hemitrichioita, niillähän kapillitio on pitkää ja siten päitä vähän. Jotta välttyisi turhilta skooppauksilta, niin tavanomaiset lajit on oikestaan opittava tuntemaan. Habitus, esiintymisaika ja -paikka antavat useiden lajien kohdalla riittävästi osviittaa, mutta joitain on pakko skoopata lähes joka kerta.

Marja