Limasieni katajalta, Trichioides sp. (suku Suomelle uusi)

Laitan tähän mikroskopiakuvat, jotka kyllä kertovat kaiken tarpeellisen.

Kyseessä on leveydeltään noin 0,2-0,4 millimetriset, ruskeat pallerot, joilla joko on tai ei ole levien ja luultavasti liman sekainen perä. Ne ovat levittäytyneet harvaksi ryhmäksi katajalle, jonka pinnalla on levää, jäkälää ja sammalta.

Itiöt ovat kokoluokkaa 10-11 mikrometriä ja muistuttavat kovasti joidenkin Licea lajien itiöitä. Ongelmana on se, että tällä on harvaa, jäykähköä ja melko lyhyttä kapillitiota, joka lähtee pesäkkeen pohjasta. Siinä voi olla muutama paksuuntumakin ja muutama haarauma vai olisiko pikemminkin pari tai kolmekin jalkaa. Ei siis Licea, joilla ei ole kapillitiota.

Ei Colloderma eikä mikään sellainen Dianemakaan, jonka kuvaukset minulla on. Eikä oikein mikään muukaan, jota osasin Les Myxomycetes-kirjasta vilkaista. Ko. kirjassa (tai kahdessa) on kuvattu noin puolet maailmasta tähän mennessä löydetyistä limasienilajeista.

Melkein kyllä arvaan, että määritysehdotuksia ei tule ja joudun vaivaamaan jotain ulkomaista asiantuntijaa. Harmi, etten ole löytänyt hyvää englanninkielistä limasienifoorumia.

Mikä tämä sitten liekään, mutta uskoisin, että ainakin Suomelle uusi :smiley:

1 Like

Limasieni1017
Otin parikymmentä kuvaa nyt, kun ulkona on valoisaa ja tämä oli paras enkä silti voi kehuskella kuvan laadulla. No, näistä pienistä on hankala saada onnistuneita kuvia.

Olen todella innostunut tästä löydöstäni, sillä vielä ainakin tällä hetkellä kuvittelen sen olevan kaikista parahaan. Yleensä todellisuus tulee ja lyö toiveekkuuteni karjalan katajiin…

No niin,

jouduin taas vaivaamaan Mariannea ja täytyy sanoa, että hänen asiantuntemukseensa voi luottaa.

Tämä on Trichioides iridescens ja edustaa siis itselleni kokonaan uutta sukua ja on tietenkin myös Suomelle uusi.

Yuri K. Novozhilov & Hans van Hooff & Marian Jagers kuvasivat suvun vuonna 2014 ja uskoisin, että siitä ei ole kovin monia keräyksiä koko maailmastakaan. Luultavasti paras limasienikeräykseni ikinä :smiley:

Löysin siis kolme Suomelle uutta limasienisukua vuonna 2017. Aivan uskomatonta!

Jopas jotain, tällaista hehkutusta en kyllä ole koskaan ennen limasienipuolella saanut, jopa Marianne onnitteli!!!
Tuli lisätöitäkin, kun Mariannen suosituksesta otin yhteyttä Yuriin ja Hansiin. He onnittelivat hienosta löydöstä ja vahvistivat määrityksen. Yuri kysyi pystynkö vielä löytämään sen katajan, jolta nämä löysin ja keräämään siltä kuorta kosteakammioviljelyä varten. Luultavasti pystyisin, mutta kun täällä on yli puoli metriä painavaa tykkylunta niin katajat ovat varmasti sen peitossa ja tieltäkin on jonkun verran matkaa, niin hankalaa olisi. Toivottavasti ehdottamani kevääseen odottaminen tai pieni jakonäyte riittää.

Verailumateriaalia tarvitaan DNA analyyseihin. jotta Trichioideksen paikka limasienten hierarkiassa selviäisi. Tämähän voi kuulua myös Liceales puolelle ja ehkäpä Stemonitaleskin on mahdollinen, kun tässä on ainakin minun mielestäni jotain Colloderman piirteitäkin.

Löytöhän oli parempi kuin uskoinkaan, sen avulla sain hieman kasvatettua aivan liian harvaa verkostoani limasienipuolella. Ja tulipa taas kutsu limasieniharrastajien kansainväliseen kokoontumiseenkin keväällä Ranskaan, mutta budjettini ei taida kestää niin kallista reissua semminkin kun tuli käytyä viime keväänä tuhlailemassa Espanjassa kotelosienipuuhissa.

1 Like

Onneksi olkoon! Tässä sen voi ihailla kaikissa kehitysvaheissa.

https://kuldoc.com/downloadFile/5972534d1723dd6838b21796

Tapasin Yurin Sant-Paul-sur-Iseressä, jossa järjestettiin tänä vuonna 16-20.4 30. kansainvälinen limasieniharrastajien kokoontuminen. Vein hänelle jakonäytteen. Tutkittuaan näytteen Yuri kertoi minulle, että hän epäilee, että kyseessä ei ole T. iridescens vaan jokin muu laji (ns. uusi laji siis).

Yllätyksekseni sain kuulla olevani 1. suomalainen kokoontumisiin osallistuja!