Vihreää limaa pitkin sammalia ja käävän päällä. Muosti ison joukon keltaisia pallukoita. Mikäköhän tämä voisi olla. Hain foorumista haulla vihreä ja tuli savihäkkinen, voisiko tämä olla se laji? Kuvattu 1.11.2020 Vantaa Raappavuoret
Tämä on vielä raaka, tulee muuttumaan oleellisesti ja mahdollisesti hyvin nopeasti. Aika monesta suvusta löytyy tällaisia tummaperäisiä vaaleapalluroisia raakileita. Ainakin Didymium ja Physarum suvuista ja raaka nuokkusolmunen tulee hieman mieleen yhtenä vaihtoehtona. Voisi kyllä mielestäni olla ajankohtakin huomioiden myös joku Lamproderma. Jos on Lamproderma niin pallurat lienee huomenna jo mustia, vitisille ja solmusille puolestaan tulee valkoinen kalkkikuori (tai keltainen), vitisillä sitten tämä kalkki on kiteistä, solmusilla ei (vaatii skooppauksen).
Tai ehkä Marja tämän tunnistaa näin raakanakin.
Kiitos, käyn huomenna katsomassa mitä on tullut. Kuvauksesta on jo viikko, katsotaan on mitään enää löydettävissä.
Hei,
kävitkö katsomassa? Kokemukseni mukaan limasienet kehittyvät viileillä ilmoilla hitaammin ja ellei sade/pakkanen ole tehnyt vahinkoja, niin voisi vielä löytyäkin.
Hienot kuvat, varsinkin tuo viimeinen on todella onnistunut: Marja
Joo kävin ja hyvässä iskussa se on vieläkin. Otin pienen näytteen kotiin ja seurailen sitä vielä pari päivää. Kuvia ohessa. 1. laholla tukilla 2. käävän päällä, tämä näyttää olevan jonkun valkoisen hyökkäyksen kohteena 3. Lähikuva 8.11. 4. Lähikuva tänä aamuna 9.11.
Lamprodermista eli kiilusista ainakin neulakiilunen on myöhäissyksyn laji. Itse olen löytänyt sitä muistaakseni joulukuussa. Marja silloin skooppasi näytteeni. Neulakiilusella on usein, mutta ei aina, ainakin joidenkin palluroiden pinnalla ohuita valkoisia neulamaisia kiteitä jotka näkyvät kyllä makrokuvissa jos niitä ylipäätään on.
Yritin näitä kypsytellä kotona mutta eivät ne suostuneet kypsymään ja lopulta homehtuivat. Voi olla että vaativat vähän viileämpää kypsyäkseen. Kuvissasi nuo pikimustat pallurat ovat kypsiä tai lähes kypsiä, hieman rusehtavat/harmahtavat ovat vielä raakoja. Täysin kypsinä nuo irisoivat taikka kiiltelevät metallinhohtoisesti.
Hei,
tuossa toisessa kuvassa on itse asiassa vaan tulossa lisää limasieniä. Ne voivat joskus tulla viiveelläkin, mikä on tietenkin järkevää toimintaa, jos ei pysty ennustamaan säitä…
Mieli tekisi veikata Lamproderma echinosporumiksi, mutta kun en ole satavarma, onko edes Lampro, niin en rupea vielä veikkailemaan
Jään mielenkiinnolla odottelemaan, mitä tuleman pitää: Marja
Tänä aamuna 12.11. sisällä pitämäni näyte oli tämän näköinen. Kävi eilen katsomassa sitä luonnossa esiintyvää, eikä siinä näkynyt mitään muutoksia, eli se oli saman nälöinen kuin 8.11.
Hei,
onnittelen, olet todellakin löytänyt jonkin Lamproderma-lajin. Monien lajien peridio (pintakelmu) lähtee tyypillisesti irtoilemaan juuri tuolla tavalla.
Laji.fi haulla löytyi vain 25 havaintoa 6 Lamproderma lajista ja niistäkin 2 Marianne Meyerin Ranskan näytettä (lienee pyydetty lajimäärityksen varmistamiseksi). Laji.fi:stä puuttuu todella paljon näytetietoja, sillä virallisesti Suomesta tunnetaan ainakin 12 lajia ja luultavasti niistä on toista sataa näytettäkin. Minullekin on kertynyt muutamia, kotikokoelmissani lienee nykyisin ehkä noin tuhat näytettä 22-25 lajista.
Voin yrittää määrittää tämän, jos haluat tietää lajin nopeasti. Suosittelen kuitenkin näytteen toimittamista johonkin viralliseen museoon. Eli joutunet käymään vielä kerran sen takia löytöpaikalla. Luultavasti ne ovat jo kehittyneet lähes loppuun tai kehittyvät viimeistään, kun tulee kuivempaa/lämpimämpää. Noissa kotiin ottamissasi voi olla jotain kehityshäiriöitä, jotka näkyvät vasta mikroskoopilla.
Ota yhteyttä, jos haluat toimittaa pienen osan näytteestä minulle määritettäväksi: Marja
Tämä oli lähinnä Lampoderma arcyrioides, ilman neulasia tosin. Näytteessä oli kaunis sinertävä sävykin.
Laji taitaa olla maamme eteläosissa tavallisempi syksyisin, kun lunta ei ilmeisesti tule enää riittävästi. Nämähän ovat voineet silti aloittaa taipaleensa jo keväällä, mutta kun kelit eivät ole olleet suotuisia, menneet sklerolle ja jatkaneet sitten touhujaan syksyllä kosteammilla ilmoilla.