Perällinen Lamproderma cristatum

Lumensulamisrajan limasienikausi on täälläpäin käynnissä ja on osoittautunut runsaaksi, joskin liian lämpimät kelit aiheuttavat ongelmia paitsi kerääjälle (kausi jää lyhyeksi ja en siten ehdi moneen paikkaan) myös limasienille. Monet esiintymät ovat kuivuneet kesken kehityksen. Sain tänään tai kellosta päätellen eilen kerättyä lähes 50 esiintymästä. En ehdi tutkia kuin muutamia, mutta Lamproderma pseudomaculatum vaikuttaisi runsaimmalta lajilta tänä keväänä ainakin täälläpäin.

Nämä ovat kuitenkin Suomen limasienet-kirjasta puuttuvaa Lamproderma cristaumia, ne tunnistaa mikroskooppisesti harjuisista itiöistään. Tunnistan tämän lajin nykyisin jo ulkonäöstäkin preparointimikroskoopilla tarkastellenssani, sillä lajin itiöpöly näyttää rakenteeltaan hieman erilaiselta kuin muiden Lamprodermojen.

Kokoelmissani on kymmeniä näytteitä tästäkin lajista, mutta vain pari niistä on perällisiä eli muoto on harvinaisehko. Näidenkään perä ei tosin ole kovin pitkä.

1 tykkäys

Täältä Helsingin suunnalta näitä ei kyllä ainakaan helposti löydä. Erilaista ylivuotista limasientä löytyy kyllä runsaasti mutta näitä lumensulamisrajan limasieniä en ole löytänyt ensimmäistäkään vaikka melko ahkerasti olen makron kanssa kuljeskellut. Voi tietysti olla että etsin vääristä paikoista tai että silmä ei ole näihin vaan kouliintunut.

Harmi että näitä lajeja ei löydy laji.fin taksonitietokannasta. Lampodermoista taitaa puuttua useampi laji?

Hei,

käydessäni Helsingin seudulla maaliskuun lopulla, ehdin käydä katsomassa Järvenperällä pikaisesti yhtä sekametsikköä ja näin limasienten karstajätteiksi kuvittelemiani jälkiä. Uskoisin, että limasieniäkin olisi voinut löytyä, jos aikaa olisi ollut.

Itse olen löytänyt ekat Lamproni tositakymmentä vuotta sitten. Aloin niihin aikoihin myös etsiä niitä ja vaikeaa oli, sinnikäs etsiskely alkoi kuitenkin tuottaa lopulta tulosta. Nyt, kun kokemusta ja varnoja löytöalueitakin on karttunut, homma on vähän helpompaa, mutta aikaa se silti vaatii. Eilen tein kaksi 3,5 tunnin reissua, sillä lumeet sulavat vaudilla. Varminpia paikkoja ovat viimeisten lumiplänttien lähistöt, jopa aivan lumirajat, sillä ne muodostavat itiöpesäkkeitä myös lumen alla.

Suomen limasienet kirjassa on esitelty 12 Lamprodermalajia (epäilen tosin nykyisin itse määrittävänä löytämäni L. sauteriksi muiden määrittämän olevan L, ovoideumia) ja niistäkin muutama oli jo löytämiäni, siis ne, joista oli keräyksiä P-K:sta. Nyt kotikokoelmissani on yli 20 lajia, mutta muutaman kohdalla määritys on hieman epävarma. Meridermalajejakin on 4 varmaa ja pari epävarmaa. Lisäksi lumensulamisrajan limasieniä löytyy mm. Dianemoista, Didermoista, Lepidodermoista ja Pysarumeista ja muutamasta muustakin suvusta, mutten ole itse onnistunut löytämään niitä Suomesta. Toivo itselle uuden lajin löytymisestähän se saa aina liikkeelle…

Vieläkö siellä on lunta?

Onnea etsintään: Marja

1 tykkäys

Laji.fin taksonitietokannasta löytyy listattuna nuo samat 12 Lamprodermaa, mutta havaintoja siellä on vain kuudesta lajista.

Hei,

en ole käyttänyt enkä ole edes vaivautunut tutustumaant laji.fi:ssa muuhun kuin foorumiin. Jos rupeaisin kirjaamaan havaintojani, niin enpä juuri ehtisi metsään. Löydän niin paljon kaikenlaista muutakin kuin limasieniä. Eka korvasienen alku+ käpynahikas, käpyorakas+maljakkaita, karvakkoja ja jokin outo helttasieni ym. on jo löydetty. Nivicoleja on tältä keväältä lähes 100 keräystä, mikä lienee Suomen mittakaavassa aivan valtavasti ja kausi on nyt puolivälissä eli lisää on vielä tulossa.

Mutta nyt lähden etsimään jostain uudesta paikasta. kunhan saan päätettyä, mihin ilmansuuntaan tällä kertaa suuntaisi. Menen itäänpäin.

Marja

Marja

Mainitsin aiemmin tässä viestiketjussa, että paljon limasieniä on jäänyt keksken kehityksen. Tässä on yksi esimerkki omalta pihaltani tältä päivältä. Kyseessä lienee Lamproderma ovoideum (yksi kotipihallani lähes jokakeväisistä lajeista), joka on kyllä yrittänyt, mutta kuivuus on tehnyt tehtävänsä.

Muokkasin myös vinkkejä lumesulamisrajanlimasienikauteen viestiäni, mutta se ei noussut ylemmäs ketjussa. Lisäsin kuvan kuonajäljistä.