Kanervakiitulien väreistä

Kanervakiituli (Pisaura mirabilis) on mielestäni yksi kaikkein komeimmista hämiksistä, mihin luonnossa törmää. Katselin vanhoja kuviani ja ihastelin noita eri yksilöiden erilaisia värityksiä. En toki ole kovin syvällisesti hämähäkkejä tarkkaillut, mutta tällaista värien vaihtelua en miellä muilla lajeilla nähneeni. Mikähän se totuus näiden värivaihteluiden suhteen on? Kuvat otettu Vihdissä 07.06.2015, sekä 11.06 ja 22.08.2017

4 Likes

Hieno kuvasarja lajinsisäisestä muuntelusta! :slight_smile:

Myös ristihämähäkeissä on vastaavaa muuntelua mm. erityisesti marmoristikillä (Araneus marmoreus). Ja kukan värin mukaan väriänsä vaihtava kukkaravukki (Misumena vatia) on myös maininnan arvoinen. Myös valkohelmikki (Enoplognatha ovata) on laji, jolla on useampia toisistaan poikkeavia värimuotoja. Toki nämä olivat vain esimerkkejä eli muitakin on, mutta valitsin nämä kolme siksi, että ne ovat eri heimoista.

Eli ei tämä mitään tavatonta ole. :slight_smile:

2 Likes

Kiitokset Harry nopeasta ja hämähäkkilajien värivaihteluja suuresti selkeyttävästä vastauksestasi! Näin vähän oletinkin, kun tuo värivaihtelu kuitenkin on varsin yleistä niin monien eri lajiryhmien lajeilla.