Käpynahikkaat

Hei! Voiko kaikkia käpynahikkaita syödä? Ovatko jotkut työläämpiä käsitellä syötäväksi kuin toiset? Mietin että jos näkee kävystä suoraan kasvavan sienen onko se epäilyksettä käpynahikas? Eli voiko ne tunnistaa varmasti siitä että ne kasvavat kävystä? Haluisin maistaa näitä mutta vasta tänään luin että niitä voi syödä. Eli varmaan on vielä opettelemista näiden tunnistamisessa ennen kun voi olla niin varma että voi syödä. Mutta siihen pyrin. Neuvoja tunnistamiseen?

Hei,

kävyillä kasvaa tietenkin monia muitakin niin kotelo- kuin kantasieniäkin, mm. käpysieni, käpyorakas, käpyhiippo ja punaterähiippokin voi joskus kasvaa kävyllä, lisäksi männynkävyillä kasvaa myös karvaskäpynahikas, joka lienee nimensä mukainen… En ole tietoinen, onko mikään niistä kovin myrkyllinen.

t: Marja

Kiitos tiedoista.

Käpynahikkaiden suvun hyviä tuntomerkkejä ovat ruskea lakki, valkeat heltat ja jalka jossa on varsinkin tyvipuolella selvästi keltaista väriä. Käpyhiippo voi olla olemukseltaan samanlainen mutta sen jalka on selvästi harmaa. Ja tyypillistä niin käpynahikkaille kuin käpyhiipolle on että ne kasvavat keväällä, kuusenkäpynahikas tosin myös myöhäissyksyllä. Sitä käpyähän ei ole aina ihan helppo löytää, koska se voi olla syvällä maassa ja jalka katkeaa helposti ennen kuin on kävyn saanut kaivettua esiin.

Männyn- ja kuusenkäpynahikkaat ovat yleisiä lajeja ja niitä pidetään ruokasieninä, karvaskäpynahikas sen sijaan harvinaisempi ja sitä ei luultavasti ole kokeiltu syötäväksi. Karvaskäpynahikas on aika lailla kuusenkäpynahikkaan näköinen mutta ainakin jossain määrin läpisäteinen. Karvaskäpynahikkaalle tyypillisiä kasvupaikkoja ovat nimenomaan rehevät paikat männyn seurassa, kun taas nuo kaksi tavallisempaa lajia kasvavat yleensä tyypillisemmillä männyn tai kuusen kasvupaikoilla.

1 Like

Niin, katsoin kuvia kuusenkäpynahikkaista eikä ne läheskään aina kasva suoraan kävystä vaan sen ympäriltä. Eli ei sitä siitä vain voi tunnisraa. Mutta jos käpy on löhellä ja sieni näyttää samalta kuin kuusenkäpynahikas niin sit voi epäillä ja lähteä siitä tarkistamaan tuntomerkkejä.

Minkälainen tuoksu esim. kuusenkäpynahikkaalla on?

Käpynahikkaat kasvavat kyllä suoraan kävyistä, mutta ne kävyt ovat lähes aina maan alla. Sukutasolle käpynahikkaat on helppo määrittää olemuksesta, vaikkei käpyä löytäisikään. Havupuita on toki aina lähistöllä. Pääosin syksyllä kasvava käpysieni on ehkä eniten samannäköinen, mutta sen jalasta puuttuu keltainen väri. Käpynahikkailla ei mielestäni ole kovin tunnusomaista tuoksua, vaan kannattaa luottaa muihin tuntomerkkeihin.