Kärpänen [Gymnosoma nudifrons]

6.8.2023 Kiteellä mustikkareissulla kuvattu.

Gymnosoma nudifrons ??

Siltäpä tuo näyttää. Kiitos

Kuvasin toissapäivänä tämän kärpäsen ja olin omatoimisesti päätellyt sen olevan juuri tuo Gymnosoma nudifrons, mutta en ehtinyt vielä nimetä sitä. Nytpä laji vahvistui. Kiitos, Tarja ja Pentti!

Haluaisin kuulla Jaakon (heimon guru) kommentin voidaanko Gymnosoma-suvun edustajia erottaa pelkän kuvan perusteella.

Aivan. Olisi tosi hyvä saada asiasta Jaakon mielipide ja “painava sana”, kuinka nämä olisi parasta nimetä tapauksissa, jolloin pitää tukeutua pelkkiin kuviin.

On joo ns Gymnosoma nudifrons -naaras. Lajin nimi (kalju otsa) tulee tuosta kiiltävän mustasta naaraan otsasta. Koiraat enempi kullanoranssilla pölyttyneitä. Monista muista vaikeasti määritettävistä lajeista poiketen nämä voi tunnistaa hyvistä kuvista, koska lajierot perustuvat etupäässä värityseroihin (silloin kun ne ovat selkeitä). Tämä kuuluu costatum-dolycoridis-inornatum-nudifrons-rotundatum kompleksiin, jossa eri tuntomerkit, mukaanlukien genitaalituntomerkit ovat hyvin muuntelevia ja usein vaikeita rajata. DNA-viivakoodit ovat identtisiä lajien välllä ja myös mitään selkeitä koko genomin eroja ei ole. Kyse lienee oikeasti yhdestä hyvin paljon muuntelevasta lajista, joka on eri auktorien toimesta eroteltu moneen epämääräiseen muuhun lajiin. Tämän aiheen oikaisu on vähän vielä vaiheessa, mutta oma mielipide olisi että Suomessa on vain Linnén laji Gymnosoma rotundata.

Mutta siihen asti tämän nimi on vielä nudifrons. :slight_smile:

2 Likes