Kärpänen: näkökyky, hahmottaminen, reaktio

KYSYMYS: Jotkin kärpäslajit kaiketi osaavat esittää kuollutta? Kärpästen näkökyky on käsittääkseni hyvä, mutta saattaako kärpänen hahmottaa näytölle suurennetut, omaan kokoonsa nähden jättimäiset siivekkäät ja ”säikähtää” niitä?

Kysymyksen herättänyt, ehkä turhankin tarkasti kuvattu kokemus:
Lähtöasetelma: minä istumassa läppärin ääressä tunnistamassa oheista siivekästä. Näytöllä rinnakkain suurennettuina Markku O. Tunturin eilinen vaapsasvieraan ja tunnistettavan kuva. Taustalla mustapohjainen verho peittämässä puolittain ikkunaa – verhoon on matkaa puolisen metriä.

Vasemmalta ohitseni, läppärin ylitse pyyhältää suuri kärpänen, niitä suurimpia sisätiloissa pöriseviä. Kärpänen laskeutuu verholle, on siinä pari kolme sekuntia, tipahtaa lattialle seinän viereen ja jää siihen. Hetken äimistelen ja kipitän pihalle kertomaan miehelle, että taisin juuri havaita – ekan kerran elämässäni – kärpäsen luonnollisen kuoleman.

Palaamme sisälle. Mies raahaa kärpäslätkän avulla kalmon avoimempaan tilaan ja lähtee hakemaan tyhjää tikkurasiaa ulkoistaakseen vainaan. Yksi koipi liikahtaa aavistuksen, mutta tulkitsen sen liikutetun kärpäsruumiin refleksiksi. Kärpänen joutuu arkkuun, mies avaa ikkunan heittääkseen sen pihalle. Ei tarvitse. Kärpänen pörähtää vinhaa vauhtia ikkunasta ulos.

Tiedostan kyllä, että kyseessä voi olla sattumien summa – tai suma.


Kuva: Vesa Salonen: vaapsasvieras.